Justitia franceza a decis ca Renault poate plati salarii diferite pentru aceeasi munca in functie de zona
Data publicarii: 15-09-2016 | EconomieCurtea de casatie din Franta a decis miercuri ca aceeasi munca efectuata in zone geografice diferite poate fi remunerata diferit in functie de diferentele existente in ceea ce priveste costul vietii, un lucru contestat de un sindicat de la grupul auto Renault, transmite AFP.
Sindicatul SUD de la uzina Renault de la Douai (nordul Franței) a contestat diferența sistematică de remunerare care există între salariații de la uzina Douai și cei de la alte uzine Renault din zona Ile-de-France, regiunea din jurul Parisului.
În decizia sa, Curtea de casație consideră că "o diferență de remunerare poate fi practicată între salariații aceleași companii atunci când aceștia aparțin unor facilități diferite și practică aceași muncă. Însă pentru acest lucru, este nevoie ca diferența să se bazeze pe motive obiective care pot fi controlate de judecător".
În acest dosar, Curtea de casație a apreciat că diferențele existente între costul vieții, invocate de Renault pentru a justifica diferențele existente între salariații săi, au la bază o justificare obiectivă.
Analiza relevă faptul că salariile plătite angajaților Renault din regiunea Parisului sunt în mod sistematic cu 1,19% până la 1,57% mai mari decât cele ale colegilor din provincie, în special a celor de la uzina de la Douai. De exemplu, salariul de bază al unui operator sau al unui tehnician de exploatare este de 1.595 euro în primul caz și de 1.574 euro în al doilea caz.
Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piața auto europeană.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza