Criza financiara si impactul ei in Romania

Data publicarii: 17-09-2016 | Economie
La 8 ani de la acest eveniment, pentru a analiza evolutia Romaniei in aceasta perioada, Ziarul Financiar analizeaza 15 indicatori si se uita la Bursa de la Bucuresti.
O analiza a Produslui Intern Brut al Romaniei arat ca in anul 2008 era de 139 miliarde de euro, iar in acest an poate ajunge la 170 miliarde de euro. Daca in 2008 PIB-ul crestea cu 8,5%, in 2016 ritmul ar putea sa ajunga la 4,2% sau peste.
Moneda nationala este in continuare depreciate, fata de nivelul de la inceputul acestei crize financiare. La nivelul cursului mediu se observa o crestere de peste 20% in 2016 fata de 2008, un maxim fiind atins in 2012, pe fondul unor evenimente politice si tensiuni in zona euro, si anume 4,6 lei.
La nivelul locurilor de munca disponibile pe piata romaneasca, s-a observant un puternic efect al crizei financiare. Un numar impresionant de companii (100.000) au intrat in insolventa, fara finantari multe fabrici au fost inchise, investitiile straine s-au prabusit iar companiile noi infiintate de capitalul strain este le nivelul cel mai mic din ultimii cincisprezece ani.
De la inceputul crizei financiare si pana astazi, pe langa toate aceste efecte aasupra economiei, s-a putut observa a transformare la nivel inalt a unor industrii. Cu o piata de peste 4,2 milioane de unitati, industria telefoanelor inteligente a depasit orice previziune se facea in anul 2008, atunci cand criza a lovit. Un efect al acestei cresteri s-a vazut in explozia de cladiri de birouri care pot gazdui un numar impresionant de angajati.
Dupa 2008, anul declansarii crizei financiare, toate tarile s-au confruntat cu scaderi ale activitatii de constructii, cu un maxim de 54,4% atins in Lituania in 2009 si pana la aproximativ zero, in Germania si Austria. In Romania, reluarea activitatii de creditare a fost principalul factor care a contribuit la relansarea sectorului imobiliar in 2015. Sunt diferente notabile intre constructia de cladiri (rezidentiale si nerezidentiale), care conteaza pentru aproximativ 78% din totalul constructiilor din UE si dezvoltarea de lucrari ingineresti (infrastructura de transport) care reprezinta 22% din total. Pentru acestea din urma efectele crizei ecoomice si financiare sunt mai putin evidente decat cele pentru cladiri.
Statisticile INS arata ca, in luna iulie, productia industrial a inregistrat cea mai mare scadere din acest an, de 3,4% fata de 2015. Cu un inceput de an la nivel mic, productia industrial a inregistrat cel mai mare avans in aprilie, de 3,4% fata de aceeasi luna a anului trecut. In sectorul minier din Romania si cel al companiilor de utilitati se inregistreaza o serie de probleme, industria extractive si productia si furnizarea de energie inregistrand in ultima luna o scadere semnificativa.
Productia industriala a scazut in iulie cu 1% in Uniunea Europeana si cu 1,1% in zona euro, comparativ cu luna precedenta, arata datele publicate de Oficiul European de Statistica (Eurostat). Romania a inregistrat in iulie un avans de 0,6% al productiei industriale fata de iunie, dupa o expansiune de 2,2% in iunie.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: