Americano-britanicul Oliver Hart si finlandezul Bengt Holmstrom au castigat Premiul Nobel pentru Economie
Data publicarii: 10-10-2016 | EconomiePremiul Nobel pentru Economie pe anul 2016 a fost atribuit americano-britanicului Oliver Hart si finlandezului Bengt Holmstrom pentru contributia lor la teoria contractului, a anuntat luni, la Stockholm, Comitetul Nobel.
Născut în 1948 la Londra, Oliver Hart este profesor la Universitatea Harvard iar Bengt Holmstrom, născut în 1949 la Helsinki, este profesor la Universitatea Massachusetts Institute of Technology (MIT). Oliver Hart și-a obținut doctoratul la Universitatea Princeton în anul 1974 iar Holmstrom și-a obținut doctoratul la Universitatea Stanford.
"Munca lor a pus bazele pentru conceperea de politici și instituții în multe domenii, de la legislația falimentului la politici constituționale", a explicat juriul. "Grație muncii depuse de Oliver Hart și Bengt Holmstrom avem acum instrumentele pentru a analiza nu doar termenii financiari ai contractelor dar și alocarea contractuală a drepturilor de control, a drepturilor de proprietate și a drepturilor de decizie între părți", a adăugat juriul.
Contractele afectează toate aspectele societății, a precizat președintele juriului, Per Stromberg, citând drept exemple contractele de asigurări, contractele de angajare sau contractele de vânzări. Grație muncii depuse de cei doi economiști pot fi analizate diverse aspecte ale designului contractual, precum plata pe bază de performanță a directorilor companiilor sau privatizarea activităților din sectorul public.
Premiul Nobel pentru economie este al cincilea premiu Nobel atribuit în acest an, după cel pentru medicină, fizică, chimie și pace. Premiul Nobel pentru literatură va fi anunțat joi.
În mod frecvent, Comitetul de decernare a premiilor Nobel pentru Economie a recompensat doi sau trei economiști însă în 2015 un singur cercetător, americano-britanicul Angus Deaton, a fost premiat pentru analiza sa asupra consumului, sărăciei și bunăstării. Pe lista foștilor laureați se regăsesc Milton Friedman, James Tobin, Paul Krugman și Friedrich August von Hayek. Premiul Nobel pentru economie a fost atribuit preponderent americanilor, din cei 78 de laureați 56 fiind americani. Această cifră îi include și pe cei care au dublă cetățenie, cum a fost cazul anul trecut cu Angus Deaton, un alt britanic care între timp a dobândit cetățenie americană.
Premiul Nobel pentru Economie a fost instituit în anul 1968 de către Banca Centrală a Suediei și a fost decernat pentru prima dată în 1969. Premiul este finanțat de Banca Centrală a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanțate de Fundația Nobel.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?