Serbia a obtinut acordul FMI pentru o majorare cu 5-7% a salariilor din sectorul public

Data publicarii: 31-10-2016 | Economie

Fondul Monetar International a acceptat planul Serbiei de a majora anul viitor pensiile si salariile din sectorul public, a anuntat duminica premierul Aleksandar Vucic, la conferinta de presa desfasurata dupa incheierea vizitei delegatiei FMI la Belgrad, transmite Reuters.

De asemenea, oficialul sârb a dat asigurări că va face tot posibilul să găsească un cumpărător pentru mina de cupru deținută de stat — RTB Bor — care înregistrează pierderi masive.

La finele lui 2014, Guvernul conservator condus de premierul Aleksandar Vucic a tăiat pensiile și salariile pentru a putea obține un împrumut stand-by în valoare de 1,2 miliarde de euro de la FMI.

FMI a fost de acord cu o majorare cu 5-7% a salariilor din sectorul public și creșterea pensiilor de anului viitor, a declarat Vucic. Acesta a adăugat: "Am avut discuții dificile și îndelungate cu FMI. Ei sunt întotdeauna prudenți, dar cred că am obținut rezultate bune, care ne fac mândri".

În 2015, creșterea economiei a fost peste așteptări, dar problema companiilor de stat rămâne un subiect sensibil în negocierile cu FMI, care insistă că acestea trebuie făcute să revină pe profit sau să fie vândute ori închise — ceea ce ar avea ca rezultat concedieri masive.

"Nu vom permite un colaps al RTB Bor. Îi voi implora pe chinezi, sunt capabil să stau în genunchi în fața premierului chinez Li Keqiang pentru asta", a declarat Vucic, care a promis o soluție în următoarele șase luni.

Sursa: Agerpress