Confederatia "Cartel Alfa" solicita presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge legea care elimina taxa radio-tv

Data publicarii: 31-10-2016 | Economie

Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa" solicita presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge legea care elimina taxa radio-tv, argumentand ca un astfel de act normativ ar transforma presa publica in instrumente "de partid si de stat", se arata intr-un comunicat al confederatiei, remis, luni, AGERPRES.

"Confederația Națională Sindicală "Cartel ALFA" vă îndeamnă la prudență în acceptarea cadourilor oferite de politicieni în această perioadă, inclusiv prin reduceri de taxe adoptate fără studii de impact. CNS 'Cartel ALFA' vă atrage atenția că desființarea taxei radio-tv și alocarea de la buget a sumei necesare pentru funcționarea și dezvoltarea serviciilor publice de radio și televiziune încalcă prevederile art. 31 din Constituția României, dar este contrară și practicilor de independență", se arată într-o scrisoare deschisă adresată președintelui României, Klaus Iohannis, și transmisă presei printr-un comunicat.

Reprezentanții confederației susțin că finanțarea SRR (Societatea Română de Radiodifuziune — n.r.) și TVR (Televiziunea Română — n.r.) de la bugetul statului reprezintă pentru fiecare român cel puțin aceeași obligație financiară, dar mai puțină transparență și predictibilitate. În același timp, ar fi grav afectată independența editorială a celor două servicii publice de presă față de factorul politic.

"Pe de altă parte, este ciudat că în cazul altor instituții — precum Banca Națională a României sau Autoritatea de Supraveghere Financiară — unde finanțarea de la bugetul statului ar fi benefică și ar elimina dependența de sistemul pe care acestea au menirea să-l supravegheze, nu se ia o asemenea măsură. Mecanismul de finanțare al acestor instituții naționale, susținut prin taxele plătite de operatorii (bănci și firme de asigurări) supuși controlului, duce la o politică de protejare a intereselor companiilor și mai puțin a intereselor cetățeanului", se mai arată în comunicat.

În plus, Confederația Națională Sindicală "Cartel ALFA" așteaptă adoptarea măsurilor economice necesare pentru creșterea economică și distribuirea acesteia cu preponderență către salariați, nu aproape exclusiv către angajatori, inclusiv prin modificarea sistemului fiscal al veniturilor.

"CNS 'Cartel ALFA' constată lipsa măsurilor politice și guvernamentale strategice pentru creșterea consistentă a calității vieții cetățenilor și consideră decizia de eliminare a câtorva taxe parafiscale drept mărunțiș aruncat de politicieni pentru ca noi, românii, să mai supraviețuim liniștiți o iarnă în sărăcia cu care doresc să ne obișnuim. Confederația Națională Sindicală 'Cartel ALFA' vă solicită să nu promulgați și să returnați spre revizuire Parlamentului articolele care se referă la eliminarea taxei radio-tv", mai spun sindicaliștii, în scrisoarea adresată președintelui.

Săptămâna trecută, deputații au adoptat în unanimitate, cu 225 voturi "pentru", proiectul de lege inițiat de liderul PSD, Liviu Dragnea, care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale, inclusiv eliminarea taxei radio-tv.

Șefii SRTv și SRR, Irina Radu și Ovidiu Miculescu, au criticat decizia de eliminare a taxelor radio-tv, susținând că acest lucru afectează activitatea celor două instituții. Președintele-director general al SRTv, Irina Radu, a anunțat că va cere, împreună cu șeful SRR, Ovidiu Miculescu, o întâlnire cu șeful statului pentru a discuta această situație și îi va solicita acestuia să nu promulge legea.

Sursa: Agerpress