Capacitatile de producere a energiei regenerabile au totalizat 4.701 MW la finele lunii septembrie
Data publicarii: 27-11-2016 | EconomiePuterea instalata a producatorilor de energie din surse regenerabile totaliza 4.701 MW la finele lunii septembrie a acestui an, potrivit datelor centralizate de Transelectrica.
Astfel, în sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 2.961 MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.319 MW, microhidrocentrale de 318 MW și proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 103 MW.
La sfârșitul anului trecut, figurau în sistem capacități de producție a energiei regenerabile de 5.142 de MW.
Producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit certificate verzi, pe care le vând pe o piață specializată, pentru un câștig suplimentar față de energia propriu-zisă. Aceste certificate verzi sunt plătite de toți consumatorii din România, inclusiv de populație, în factura finală la electricitate.
În urmă cu o lună, Ministerul a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență care modifică Legea 220/2008 privind schema de sprijin a energiei din surse regenerabile.
Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei declarat că, după ce legislația din domeniu va fi modificată, consumatorii casnici cu un consum mediu de electricitate vor plăti cu 60 de bani în plus pe lună pentru certificatele verzi.
Potrivit Corinei Popescu, Ministerul Energiei a comandat un studiu în urma căruia a venit cu aceste propuneri de modificări. "Odată cu studiul avem și un model matematic. Am calculat astfel care va fi impactul în factura lunară (al modificărilor — n.r.). Pentru un consumator casnic cu un consum mediu, impactul va fi de 60 de bani pe lună, iar, la un consumator mediu industrial, ajunge la 3,3 lei pe lună", a precizat Corina Popescu.
Secretarul de stat a mai spus că Ministerul Energiei a căutat să stabilească un echilibru între subvențiile primite de energia regenerabilă și contribuțiile plătite de consumatorii finali. "Pentru că schema se închide la 31 decembrie 2016, deci nu vom mai avea (producători de energie regenerabilă — n.r.) nou intrați în această schemă, am putut estima numărul de certificate verzi emise în perioada în care schema produce efecte, până în 2031, se împarte la numărul de ani, și de aici rezultă un număr de certificate verzi care se vor tranzacționa anual. Practic, se găsește un echilibru pentru a da un suflu industriei regenerabile și pentru a nu distruge consumatorul", a explicat secretarul de stat.
Corina Popescu a adăugat că aceste modificări vor trebui agreate cu Comisia Europeană înainte de a fi aplicate.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri