Pretul global al alimentelor a scazut cu 0,4% luna trecuta, din cauza ieftinirii zaharului (FAO)

Data publicarii: 08-12-2016 | Economie

Indicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial a inregistrat in luna noiembrie un declin de 0,4%, intrerupand o tendinta de crestere continua inregistrata pe parcursul acestui an, a anuntat, joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), citata de Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate de un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna noiembrie 2016, acest indice a scăzut cu 0,4% comparativ cu luna octombrie, până la un nivel de 171,3 puncte. În pofida scăderii din luna noiembrie 2016, prețul global al alimentelor este cu 10,4% mai mare decât cel înregistrat în luna noiembrie 2015.

Potrivit FAO, luna trecută prețul zahărului a scăzut cu 8,9% comparativ cu luna octombrie, datorită unei recolte peste așteptări în Brazilia, cel mai mare producător de zahăr din lume, precum și a deprecierii monedei braziliene în raport cu dolarul american. Prețul la carne a rămas nemodificat dar prețul la ulei vegetal a crescut cu 4,5% din cauza unei cererii puternice pentru ulei de palmier precum și unei producții sub așteptări în Asia de Sud-Est.

În paralel, FAO și-a îmbunătățit joi estimările privind producția mondială de cereale în sezonul 2016 — 2017, până la 2,577 miliarde tone, cu 1,7% peste recolta de anul trecut. Producția mondială de grâu ar urma să ajungă la 749 milioane tone, cu aproximativ 1,9% mai mare decât în 2015, iar estimările privind producția de porumb au fost majorate până la 1,027 miliarde tone, cu 2,9 milioane tone mai mult decât în estimările anterioare.

Sursa: Agerpress