ANRE: Factura finala la energia electrica pentru populatie va scadea cu 1,9 - 2% de la 1 ianuarie
Data publicarii: 14-12-2016 | EconomieFactura finala platita de populatie la energia electrica va scadea cu 1,9 - 2% de la 1 ianuarie 2017, dupa ce Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a decis, miercuri, reducerea tarifelor de distributie si a pretului energiei reglementate pentru populatie, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentantii Autoritatii.
"Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în ședința din 14 decembrie 2015, pentru al doilea an consecutiv, reducerea tarifelor specifice pentru serviciul de distribuție a energiei electrice și a prețului pentru energia electrică reactivă la operatorii de distribuție concesionari pentru anul 2017. Potrivit atribuțiilor sale de reglementare, anual, până la data de 31 decembrie, ANRE are obligația aprobării tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, pentru fiecare operator de distribuție concesionar, în parte", se precizează într-un comunicat al ANRE.
Potrivit documentului citat, ca urmare a analizei datelor transmise de operatorii de distribuție concesionari și a calculelor preliminare a veniturilor reglementate, cu luarea în considerare a corecțiilor anuale efectuate conform cadrului de reglementare în vigoare, tarifele calculate pentru anul 2017 înregistrează, față de anul 2016, scăderi cuprinse între 3,80% și 9,4%.
Enel Distribuție Banat va reduce tarifele de distribuție pentru consumatorii casnici cu 9,04%, Enel Distribuție Muntenia, cu 8,37%, FDEE Electrica Distribuție Muntenia Nord cu 7,92%, Enel Distribuție Dobrogea, cu 6,36%, FDEEE Electrica distribuție Transilvania Nord cu 5,98%, CEZ Distribuție cu 4,55%, FDEE Electrica Distribuție Transilvania Sud, cu 3,87% și E.ON Moldova Distribuție cu 3,80%.
"Apreciem că scăderea tarifelor specifice de distribuție va avea un impact favorabil pentru utilizatorii serviciului de distribuție, deopotrivă casnici și noncasnici, de pe teritoriul întregii țări și că va avea un efect antiinflaționist, care se poate regăsi în diminuarea costurilor agenților economici consumatori de energie electrică, cu avantajul creșterii competitivității acestora și al diminuării prețurilor bunurilor și serviciilor", precizează ANRE.
Comitetul de reglementare al instituției a aprobat și Ordinul pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților casnici care nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate precum și a condițiilor de aplicare a tarifelor reglementate și a tarifelor Componenta de Piață Concurențială.
"Aprobarea tarifelor reglementate de energie electrica aplicate de furnizorii de ultima instanță clienților casnici va conduce, în anul 2017, la o reducere a acestora cu cca. 6,47 % față de cele aplicate în anul 2016, reducere datorată, în principal, scăderii tarifelor specifice de distribuție a energiei electrice aprobate în ședința de astăzi, precum și reducerii prețului de achiziție a energiei electrice din contractele reglementate", se mai arată în comunicat.
În prezent, din energia consumată de populație, 30% are preț reglementat de ANRE (care scade cu 6,47%), iar 70% provine din piața liberă de energie.
"Per total, în urma deciziilor ANRE, factura finală pentru populație va scădea cu circa 1,9-2% de la 1 ianuarie", au precizat reprezentanții ANRE pentru AGERPRES.
Potrivit calendarului stabilit în 2012, piața de energie electrică va fi complet liberalizată de la 31 decembrie 2017.
Consumatorii casnici plătesc de la 1 ianuarie 2016 cu 3,5% mai puțin la energia electrică deoarece tarifele de distribuție au scăzut cu 12% în medie, în timp ce ponderea certificatelor verzi a crescut de la 35 de lei la 43 de lei.
În iunie, ANRE a anunțat reducerea, în medie, cu 2% a prețului energiei electrice din facturile clienților casnici, de la 1 iulie.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI