Anghel (BVB): Oferta MedLife, prima oferta publica initiala a unei companii private dupa aproape un deceniu
Data publicarii: 16-12-2016 | EconomieOferta MedLife este prima oferta publica initiala (IPO) a unei companii private din Romania dupa aproape un deceniu si reprezinta un pas inainte pentru piata de capital, a declarat, pentru AGERPRES, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Lucian Anghel.
* MedLife ar putea intra la tranzacționare pe bursă din 21 decembrie; oferta a fost subscrisă
'Este prima ofertă a unei companii private, primul IPO (ofertă publică inițială — n. r.) al unei companii private din România după aproape un deceniu. Este un pas înainte fantastic pentru piața de capital, în general, și aș spune în special pentru antreprenorii români care, prin piața de capital, vor putea să-și majoreze capitalul, adică să atragă capital, să-și achiziționeze competitorii pentru a câștiga masă critică. Acești competitori pot să fie din țară sau din afara României', a spus Anghel.
Potrivit acestuia, bursa este un instrument pentru companiile care doresc să fie transparente și care au un viitor în față cu un management performant.
'MedLife este o companie bine condusă, care activează într-un domeniu ce va rămâne extrem de interesant pentru următoarele decenii. E prima companie din acest sector (medical — n. r.) care este listată la Bursa de Valori București (BVB). Eu cred că tranzacția a fost un mare succes, dacă ne uităm la suprasubscrierea consistentă de pe partea de retail, ceea ce arată un interes foarte ridicat', a mai afirmat președintele BVB.
Oferta MedLife a fost subscrisă, iar compania ar putea intra pe bursă începând cu 21 decembrie la un preț final de ofertă de 26 lei/acțiune, potrivit unei informări a companiei transmisă Bursei de Valori București (BVB).
V4C Eastern Europe Holding V Limited, International Finance Corporation (IFC), membră a Băncii Mondiale, acționari ai MedLife, au anunțat prețul final pentru oferta lansată, acesta fiind de 26 de lei pe acțiune.
Valoarea totală a ofertei este de 230 milioane lei, pentru 8,8 milioane de acțiuni reprezentând 44% din numărul total. Prețul final de ofertă implică o capitalizare de piață a companiei de 522,4 milioane lei. Fondul de private equity V4C a vândut întreaga sa participație în companie reprezentând 36,25% din capitalul social, în timp ce IFC — 7,75%. Tranzacționarea la bursă, sub simbolul M, se așteaptă să înceapă pe 21 decembrie. Perioada de stabilizare pentru prețul acțiunilor se va încheia nu mai târziu de 20 ianuarie 2017.
Ca urmare a ofertei, acționarii majoritari (familia Marcu) dețin 51% din capitalul social al MedLife și IFC deține cel puțin 5%. Familia Marcu și IFC au fost de acord să ofere aranjamente obișnuite de interdicție a înstrăinării acțiunilor pe o perioadă de 6 luni.
Profitul net al Grupului MedLife a scăzut cu 99,5% în primele nouă luni din acest an raportat la perioada similară din 2015, la 43.138 lei, conform datelor neauditate, reiese din informațiile publicate pe 6 decembrie pe site-ul Bursei de Valori București (BVB).
În primele nouă luni, Grupul a avut vânzări de peste 361,4 milioane de lei, în creștere cu 26,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.
Datoriile pe termen lung însumează peste 196,5 milioane de lei, în urcare cu 26,1%, în raport cu intervalul ianuarie — septembrie 2015.
Conform documentului, în luna octombrie, Grupul a tras o sumă suplimentară de 1,6 milioane de euro din împrumutul sindicalizat pentru a finanța achiziția Centrului Medical Panduri. De asemenea, în noiembrie, a rambursat 2,1 milioane de euro reprezentând sume datorate și dobânzile acumulate din împrumuturi și contracte de leasing financiar. În aceeași lună, Grupul a tras 4 milioane de euro din împrumutul încheiat la 30 septembrie cu International Finance Corporation, membru al Grupului Băncii Mondiale, din care 1,5 milioane de euro sunt disponibili în conturile bancare ale grupului.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI