Legea preventiei si Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, teme discutate joi de ministrul Economiei si reprezentantii FIC
Data publicarii: 10-02-2017 | EconomieLegea preventiei, legislatia privind guvernanta corporativa, infiintarea si dezvoltarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii sunt principalele teme despre analizate vineri de ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, si o delegatie a Consiliului Investitorilor Straini (FIC).
* UPDATE Ministrul Economiei: Guvernul a decis înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții
'Identificarea celor mai bune măsuri de stimulare a investițiilor dezvoltate fie prin capital autohton, fie străin, se subscrie unui scop comun: dezvoltarea economică și sustenabilă a României. Trebuie să păstrăm un cadru de comunicare viabil în care să construim legi nu pentru companii, ci împreună cu acestea, pentru a ne asigura, în primul rând, de aplicabilitatea practică a reglementărilor. De asemenea, veți găsi în mine un susținător al cadrului legislativ suplu și eficient, fiind, de altfel, un combatant al supra-reglementării, atât de nocivă mediului de afaceri', a declarat Alexandru Petrescu, citat într-un comunicat remis AGERPRES.
La rândul său, Eric Stab, președintele FIC, a precizat că organizația pe care o conduce apreciază deschiderea la dialog manifestată de ministrul Economiei.
'FIC crede că investitorii străini prezenți deja în România sunt cei mai buni ambasadori pentru acest mesaj și că la baza succesului acestui obiectiv stau semnalele despre stabilitate, transparență și predictibilitate pe care guvernul le poate transmite. Întâlnirea de astăzi confirmă așteptările noastre către un proces normal de dialog structurat și consultare cu mediul de afaceri pe probleme ce pot afecta mediul economic', a spus Stab.
Guvernul a decis joi adoptarea unui memorandum privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții.
"Avem adoptat astăzi un memorandum, potrivit programului de guvernare 2017 — 2020, având în vedere crearea unor noi instrumente de investiții publice, crearea Fondului Suveran de Investiții fiind o măsură de stimulare economică, instrument de finanțare în investiții în sectoare competitive, rentabile și sustenabile, cu efect de multiplicare în economie, în urma atragerii de capital și surse din piața financiară", a declarat, joi, Alexandru Petrescu, într-un briefing la Palatul Victoria.
Potrivit ministrului Economiei, FSDI va reprezenta un partener pentru investitorii instituționali, BERD, BEI, Banca Mondială, fonduri de investiții și alți investitori privați.
Conform acestuia, au avut loc discuții și cu principalii jucători din arena investițională națională, regională, astfel încât procesul de lansare a fondului "să fie acompaniat" și cu "avizul și asentimentul lor general".
Totodată, ministrul Economiei a precizat că urmează să fie adoptat și un act normativ privind funcționarea efectivă a acestui fond.
FSDI va contribui atât la eforturile României de obținere a statutului de piață emergentă pentru piața autohtonă de capital prin creșterea lichidității pe Bursa de Valori București, cât și la creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene nerambursabile prin asigurarea surselor financiare de cofinanțare a proiectelor de investiții, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Conform sursei citate, statul român, prin Ministerul Economiei, va avea calitatea de acționar unic pe toată perioada de funcționare a FSDI.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău