Gabriel Biris: Sistemul este facut pentru a functiona bugetul, nu pentru a oferi servicii publice de calitate

Data publicarii: 21-03-2017 | Economie

Sistemul este facut pentru a functiona bugetul, nu pentru a oferi servicii publice de calitate, a declarat Gabriel Biris, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP), la o conferinta dedicata problemelor cu care se confrunta producatorii romani.

"Noi, ca țară, avem un talent deosebit în a ne crea singuri probleme, în a ne pune bolovani pe picioare. Când vorbim de dezvoltare, de producție, de investiții, putem să avem două tipuri de abordări: una holistică sau punctuală. Putem să vorbim în cadrul abordării holistice de educație, de școli profesionale, de modelul german, de modelul finlandez, de nevoia de a investi în educație timpurie, grădinițe și creșe, pentru că acolo se formează viitorii muncitori, adulții care intră pe piața muncii. Putem să vorbim de infrastructură de transport, de infrastructură energetică, de tot felul de infrastructuri. Dacă am investi în infrastructură, asta ar angrena producția, serviciile și ar face țara să meargă. Putem să vorbim și de un design instituțional eficient, servicii publice de calitate. Din păcate, sistemul este făcut pentru a funcționa bugetul, nu pentru a oferi servicii publice de calitate", a spus Biriș, la conferința "Falia dintre economia românească și România productivă: Politicile necesare să o acoperim".

În opinia acestuia, autoritățile pleacă de la premisa că toți contribuabilii sunt hoți.

"Să încercăm să mergem pe o abordare punctuală. Să identificăm și să înlăturăm bolovani. 'Bolovani' este o problemă punctuală, de cele mai multe ori creată în mod artificial, care împiedică dezvoltarea unuia sau mai multor domenii din activitatea economică. În general, sunt ușor de eliminat prin măsuri punctuale. Sunt foarte multe probleme pe care nu ar trebui să le avem. Una dintre ele: intenția și capacitatea. Evaluarea intenției și capacității contribuabililor de a face operațiuni taxabile atunci când primesc codul de TVA, adică la intrarea în piață sau, de câțiva ani, inclusiv când este scos din piață. (...) De ce plecăm de la premisa că toți contribuabilii sunt hoți? Noi, ajunși acolo să combatem evaziunea, plecăm de la premisa că toți sunt hoți și le dăm în cap. Asta, deși unul dintre responsabili a fost acolo tot timpul și evaziunea a înflorit. Care sunt criteriile după care evaluăm această intenție și capacitate?", a arătat fostul secretar de stat.

Criteriile sunt date prin ordin al președintelui ANAF, susține acesta, care este secret și care se schimbă.

"Noi încercăm să respectăm niște criterii care nu au trecut printr-un filtru de legalitate, nici nu știu dacă sunt legale, că OPANAF-urile nu trebuie să treacă nici pe la justiție, acum, mai nou, trebuie să treacă pe la legislație fiscală. Ne mai mirăm de ce sunt probleme? Pentru că ne punem bolovani. Trebuie ca această nefericită sintagmă 'evaluarea intenției și capacității' să dispară", a precizat Biriș.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: