Comisia Europeana solicita Belgiei si Romaniei sa aplice normele Uniunii Europene referitoare la conturile de plati
Data publicarii: 15-06-2017 | EconomieComisia Europeana solicita Belgiei si Romaniei sa trimita detalii cu privire la modul in care Directiva privind conturile de plati (Directiva 2014/92/UE) este transpusa in legislatia lor nationala, obligatie care trebuia indeplinita pana la 18 septembrie 2016, informeaza un comunicat de presa al executivului comunitar.
Solicitarea Comisiei ia forma unor avize motivate; dacă statele membre în cauză nu iau măsuri în termen de două luni, cazurile respective pot fi înaintate Curții de Justiție a UE.
Directiva privind conturile de plăți conferă tuturor rezidenților legali din UE dreptul de a deține un cont de plăți de bază la un tarif rezonabil, indiferent de locul de reședință. De asemenea, ea îmbunătățește transparența comisioanelor aferente conturilor de plăți și facilitează comparația și schimbarea conturilor de plăți.
La începutul lunii mai, Guvernul României a adoptat un proiect de act normativ care va duce la creșterea nivelului de informare și protecție a consumatorilor la alegerea unui cont de plată, la schimbarea acestuia, precum și la deschiderea unuia cu servicii de bază.
"Actul normativ transpune în legislația națională prevederile Directivei 2.014/92/UE, conținând aspecte referitoare la transparența și compatibilitatea comisioanelor percepute consumatorilor pentru conturile de plăți deținute de aceștia, la schimbarea conturilor de plăți, la facilitarea deschiderii transfrontaliere de conturi de plăți, precum și la deschiderea și utilizarea conturilor de plăți cu servicii de bază", se arată într-un comunicat al executivului de la București.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări