Mario Draghi: Masurile de stimulare sunt necesare chiar daca economia se redreseaza semnificativ
Data publicarii: 28-06-2017 | EconomieZona euro inca are nevoie "de un sprijin monetar considerabil" din partea Bancii Centrale Europene (BCE), chiar daca economia se redreseaza semnificativ si inflatia este in crestere, a afirmat, marti, seful BCE, Mario Draghi, la Forumul anual al institutiei care se desfasoara in Portugalia, la Sintra, transmit Reuters si AP.
"Toate semnele arată un nou nivel al întăririi și extinderii redresării în zona euro. Forțele deflaționiste au fost înlocuite de unele care sprijină creșterea prețurilor. Totuși, încă este necesară o politică monetară relaxată (QE) pentru ca dinamicile inflaționiste să devină durabile", a declarat Draghi.
Acesta a explicat că retragerea măsurilor de stimulare a economiei trebuie realizată prudent și gradual.
Din 2015, Banca Centrală Europeană a creat lichiditate în exces în valoare de aproximativ 1.500 de miliarde de euro, prin achiziții agresive de obligațiuni și credite ieftine pe termen lung acordate băncilor, în cadrul măsurilor neconvenționale de politică monetară (QE).
Consiliul guvernatorilor BCE a menținut în 8 iunie dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.
Într-un comunicat de presă publicat la finalul ședinței de politică monetară, Consiliul guvernatorilor BCE și-a reafirmat decizia de a continua să achiziționeze lunar obligațiuni în valoare de 60 de miliarde de euro, dar a renunțat la expresia "reducerea ratelor dobânzilor dacă va fi necesar" precizând că "ratele dobânzilor vor rămâne la actualul nivel pe o perioada extinsă, care va depăși cu mult orizontul achizițiilor nete de active".
Consiliul guvernatorilor BCE nu va amâna până în ultimul moment luarea unei decizii, susține Smets, adăugând: ''Nu vom aștepta până în 31 decembrie 2017 să spunem ce se va întâmpla în 1 ianuarie. Cred că vom lua o decizie în următoarele luni privind programul de stimulare''.
De asemenea, alți oficiali ai BCE au apreciat că orice modificare a politicii monetare trebuie pregătită atent și implementată gradual.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice