Mario Draghi: Masurile de stimulare sunt necesare chiar daca economia se redreseaza semnificativ
Data publicarii: 28-06-2017 | EconomieZona euro inca are nevoie "de un sprijin monetar considerabil" din partea Bancii Centrale Europene (BCE), chiar daca economia se redreseaza semnificativ si inflatia este in crestere, a afirmat, marti, seful BCE, Mario Draghi, la Forumul anual al institutiei care se desfasoara in Portugalia, la Sintra, transmit Reuters si AP.
"Toate semnele arată un nou nivel al întăririi și extinderii redresării în zona euro. Forțele deflaționiste au fost înlocuite de unele care sprijină creșterea prețurilor. Totuși, încă este necesară o politică monetară relaxată (QE) pentru ca dinamicile inflaționiste să devină durabile", a declarat Draghi.
Acesta a explicat că retragerea măsurilor de stimulare a economiei trebuie realizată prudent și gradual.
Din 2015, Banca Centrală Europeană a creat lichiditate în exces în valoare de aproximativ 1.500 de miliarde de euro, prin achiziții agresive de obligațiuni și credite ieftine pe termen lung acordate băncilor, în cadrul măsurilor neconvenționale de politică monetară (QE).
Consiliul guvernatorilor BCE a menținut în 8 iunie dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.
Într-un comunicat de presă publicat la finalul ședinței de politică monetară, Consiliul guvernatorilor BCE și-a reafirmat decizia de a continua să achiziționeze lunar obligațiuni în valoare de 60 de miliarde de euro, dar a renunțat la expresia "reducerea ratelor dobânzilor dacă va fi necesar" precizând că "ratele dobânzilor vor rămâne la actualul nivel pe o perioada extinsă, care va depăși cu mult orizontul achizițiilor nete de active".
Consiliul guvernatorilor BCE nu va amâna până în ultimul moment luarea unei decizii, susține Smets, adăugând: ''Nu vom aștepta până în 31 decembrie 2017 să spunem ce se va întâmpla în 1 ianuarie. Cred că vom lua o decizie în următoarele luni privind programul de stimulare''.
De asemenea, alți oficiali ai BCE au apreciat că orice modificare a politicii monetare trebuie pregătită atent și implementată gradual.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile