Chiritoiu: Exista suspiciuni cu privire la ce s-a intamplat iarna trecuta pe piata energiei
Data publicarii: 04-07-2017 | EconomieConsiliul Concurentei monitorizeaza situatia de pe piata energiei electrice, unde exista suspiciuni cu privire la cauzele care au dus la cresterea preturilor iarna trecuta, si va deschide o investigatie daca vor exista suficiente indicii de incalcare a legii, a anuntat, luni, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
El s-a referit la situația din lunile ianuarie — februarie, când prețul pe piața spot a bursei de energie OPCOM s-a dublat față de nivelul de la începutul anului.
"Există suspiciuni cu privire la lucrurile care s-au întâmplat în iarnă și modul în care se repercutează ele în continuare în prețul electricității. Este o zonă pe care o monitorizăm. Dacă vom avea suficiente indicii, vom deschide o acțiune. Momentan suntem doar în analiză, dar nu suntem surzi la plângerile dumneavoastră și nu ignorăm semnalele pe care le primim din piață", a spus el, în conferința Focus Energetic.
Întrebat dacă există posibilitatea ca producătorii de energie să se fi înțeles între ei pentru a crește prețul, Chirițoiu a răspuns: "Pisica cu clopoței nu prinde mulți șoareci, deci niciodată nu vă vom spune pe cine suspectăm, ar fi absurd".
"Pe fondul unor condiții climaterice excepționale, prețul electricității a crescut la începutul anului, vedem pe piața pentru ziua următoare (PZU) că lucrurile s-au stabilizat, iar prețul a revenit la cel din anii anteriori, dar nu ne uităm doar la PZU. Sunt o serie de actori de pe piață care ne-au contactat și vor să aibă discuții privind evoluția prețului. Ok, vom culege elemente din discuțiile cu ei și, dacă vom considera că sunt elemente și avem indicii suficiente pentru deschiderea unei investigații, vom deschide. Împotriva cui, nu pot să spun acum", a adăugat el.
Totodată, întrebat cum vede liberalizarea totală a pieței de anul viitor, în contextul în care prețul energiei în piață este mai mare decât anii trecuți, Chirițoiu a răspuns că nu se așteaptă la un impact semnificativ de la 1 ianuarie în prețul pentru populație.
"Apreciem pozitiv procesul de liberalizare a pieței de energie. Este printre cele mai importante reforme care s-au produs în România în ultimii ani. (...) Deja grosul pieței este liberalizată, iar mare parte din prețul pentru populație nu vine din costul electricității, ci din tarifele de transport și distribuție, iar aici este un lucru foarte bun că Autoritatea de Reglementare este mai strictă și reușește să coboare tarifele", a continuat președintele Consiliului Concurenței.
Prezent la același eveniment, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie, Niculae Havrileț, a arătat, de asemenea, că liberalizarea totală a pieței de la 1 ianuarie 2018 nu va avea un impact major în factura populației. Totuși, el a admis că acest lucru va depinde și de condițiile meteo din toamnă, respectiv de ploi și vânt, responsabile de producerea de energie ieftină, hidro și eoliană.
"De la 1 ianuarie, cota de energie reglementată nu mai apare în coșul casnic. Construcția prețului de acum a arătat că acel 10% care acum provine din sectorul reglementat nu a contat foarte mult. Tot așa credem că de la 1 ianuarie, când nici cei 10% nu vor mai fi asigurați din piața reglementată, aceasta desființându-se, nu va exista un impact foarte mare. Prețul energiei va fi mare sau mic în funcție de aportul surselor de energie regenerabilă în mixul energetic național. Sperăm ca pe perioada de toamnă și iarnă sursa hidro și cea eoliană să funcționeze foarte bine și să aducă un spor care ar putea să compenseze acel 10% care nu mai vine de la 1 ianuarie", a spus Havrileț.
De la 1 iulie 2017, populația consumă 10% din energie la tarife reglementate, restul de 90% provenind din piața liberă. De la 1 ianuarie 2018, piața va fi liberalizată complet.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI