Romania a fost una dintre tarile UE cu cea mai scazuta rata anuala a inflatiei, in iulie
Data publicarii: 18-08-2017 | EconomieRata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana (UE) a ramas stabila in luna iulie, comparativ cu luna iunie, la 1,5%, cele mai mici rate anuale fiind inregistrate in Irlanda (minus 0,2%), Cipru (minus 0,1%), Bulgaria si Finlanda, ambele cu o inflatie anuala de 0,6%, Franta, 0,8%, si Romania, 0,9%, arata datele publicate, joi, de Eurostat.
Comparativ cu situația din luna iunie 2017, rata anuală a inflației a scăzut în patru state membre, a rămas stabilă în opt țări și a crescut în 16 țări membre, inclusiv în România, de la 0,7% în luna iunie, la 0,9% în luna iulie.
În zona euro, rata anuală a inflației a rămas stabilă în luna iulie la 1,3%. Cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor în zona euro l-au avut serviciile de cazare (0,10 puncte procentuale), pachetele turistice (0,06 puncte procentuale) și transportul aerian (0,05 puncte procentuale). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflației a venit de la serviciile de telecomunicații (minus 0,11 puncte procentuale), legume (minus 0,05 puncte procentuale) și fructe (minus 0,04 puncte procentuale).
În ceea ce privește România, datele publicate anterior de Institutul Național de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflației a fost de 1,4% în iulie, în creștere comparativ cu 0,85% în luna anterioară.
Banca Națională a României (BNR) a revizuit prognoza de inflație pentru finalul acestui an la 1,9%, în condițiile în care anterior estima un nivel al ratei inflației de 1,6%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale. Pentru finalul anului 2018, BNR estimează o rată a inflației de 3,2%, de la 3,1% anterior, iar pentru sfârșitul primului semestru din 2019 se așteaptă la o rată a inflației de 3,5%.
Potrivit BNR, reintrarea ratei anuale a inflației IPC (Indicii Prețurilor de Consum) în intervalul țintei este anticipată a avea loc în trimestrul III din 2017.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice