INS: Peste 64.000 locuri de munca erau vacante in T2, cele mai multe in administratia publica
Data publicarii: 18-08-2017 | EconomieNumarul locurilor de munca vacante in Romania a ajuns, in al doilea trimestru al acestui an, la 64.125, in crestere cu 1.905 fata de trimestrul anterior, iar cele mai mari rate ale posturilor disponibile s-au inregistrat in administratia publica (3,98%), potrivit datelor publicate, vineri, de Institutul National de Statistica (INS).
În trimestrul II 2017, rata locurilor de muncă vacante a fost de 1,33%, în creștere cu 0,02 puncte procentuale față de trimestrul precedent. Comparativ cu același trimestru al anului 2016, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,10 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 6.985.
Potrivit INS, în trimestrul II 2017, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administrația publică (3,98%), urmată de sănătate și asistență socială (3,11%). În industria prelucrătoare s-a concentrat aproape o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (15.576 locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,31 %.
Sectorul bugetar a însumat aproape 36% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 10.639 locuri vacante se regăsesc în administrația publică, 10.241 locuri vacante în sănătate și asistență socială, respectiv 2.238 locuri vacante în învățământ.
La polul opus, cele mai mici valori atât ale ratei, cât și a numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă (0,18%, respectiv 93 locuri vacante).
Prin comparație cu trimestrul precedent cele mai semnificative creșteri atât ale ratei, cât și ale numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit în activitățile de informații și comunicații (+0,35 puncte procentuale, respectiv 586 locuri vacante). Pe de altă parte, cea mai relevantă scădere a ratei, respectiv a numărului locurilor de muncă vacante s-a regăsit în activitățile de intermedieri financiare și asigurări (-0,30 puncte procentuale, echivalentul a 259 locuri vacante).
Față de același trimestru al anului anterior, atât ratam cât și numărul locurilor de muncă vacantem au înregistrat creșteri importante în sănătate și asistență socială (+0,68 puncte procentuale, respectiv +2.656 locuri vacante), dar și în activități de servicii administrative și de servicii suport (+0,46 puncte procentuale, respectiv +1.486 locuri vacante).
Diminuări mai semnificative ale ratei locurilor de muncă vacante s-au constatat în tranzacții imobiliare (-0,51 puncte procentuale) și în hoteluri și restaurante (-0,21 puncte procentuale). Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut scăderi mai mari în activitățile din industria prelucrătoare (300 locuri vacante), precum și în cele de hoteluri și restaurante (200 locuri vacante).
În trimestrul II 2017, cea mai mare cerere de forță de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei, cât și a numărului locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupațiile de specialiști în diverse domenii de activitate — grupa majoră 2 (1,87%, respectiv 19.300 locuri vacante), iar cele mai mici valori au fost înregistrate pentru ocupațiile de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit — grupa majoră 6 (0,59%, respectiv 100 locuri vacante), respectiv de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori — grupa majoră 1 (0,86%, respectiv 2.900 locuri vacante).
Comparativ cu trimestrul precedent atât rata, cât și numărul locurilor de muncă vacante, au cunoscut creșteri mai relevante în rândul ocupațiilor de lucrători în domeniul serviciilor — grupa majoră 5 (+0,13 puncte procentuale, respectiv +1000 locuri vacante), respectiv de specialiști în diverse domenii de activitate — grupa majoră 2 (+0,07 puncte procentuale, respectiv 800 locuri vacante).
Diminuări mai semnificative, în ceea ce privește rata locurilor de muncă vacante, s-au regăsit în rândul ocupațiilor de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit — grupa majoră 6 (-0,17 puncte procentuale), respectiv de operatori la instalații și mașini; asamblori de mașini și echipamente — grupa majoră 8 (-0,11 puncte procentuale), această din urmă grupă majoră de ocupații cunoscând și cea mai relevantă scădere a numărului locurilor de muncă vacante (600 locuri vacante).
De asemenea, în comparație cu același trimestru al anului anterior, numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut numai creșteri, cele mai relevante fiind în ocupațiile de specialiști în diverse domenii de activitate — grupa majoră 2 (+2.600 locuri vacante), respectiv de lucrători în domeniul serviciilor — grupa majoră 5 (+1,9 puncte procentuale).
În ceea ce privește rata locurilor de muncă vacante, singurele scăderi s-au înregistrat în ocupațiile de muncitori necalificați — grupa majoră 9 (-0,03 puncte procentuale),respectiv de operatori la instalații și mașini; asamblori de mașini și echipamente — grupa majoră 8 (-0,01 puncte procentuale), iar în rândul ocupațiilor de lucrători în domeniul serviciilor — grupa majoră 5 (+0,19 puncte procentuale), respectiv de specialiști în diverse domenii de activitate — grupa majoră 2 (+0,18 puncte procentuale) s-au observat cele mai importante creșteri ale indicatorului.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile