Fifor: Aderarea la Agentia pentru Energie Nucleara, o realizare importanta pentru Romania
Data publicarii: 29-08-2017 | EconomieAderarea la Agentia pentru Energie Nucleara reprezinta o realizare importanta pentru Romania, in eforturile de a implementa si mentine cele mai inalte standarde in politicile si programele de energie nucleara, a declarat ministrul Economiei, Mihai Fifor.
Conform unui comunicat al ministerului de resort, Mihai Fifor s-a întâlnit luni cu directorul general al Agenției pentru Energie Nucleară (NEA), William Magwood, în contextul în care o delegație NEA vizitează România, ca urmare a aderării țării noastre la Agenție și la Banca de date a acesteia, sub egida Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).
"Aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este un obiectiv strategic al Guvernului nostru. Timp de peste două decenii, România a manifestat un interes real și permanent de a adera la structurile de lucru ale OCDE. Aderarea la Agenția pentru Energie Nucleară reprezintă o realizare importantă pentru România în eforturile noastre de a implementa și menține cele mai înalte standarde în politicile și programele de energie nucleară, asigurând în același timp securitatea, siguranța și abordarea schimbărilor climatice", a declarat ministrul Economiei.
Președintele Agenției Naționale pentru Deșeuri Radioactive, Horia Grama, a subliniat, la rândul său, că România are o infrastructură nucleară bine dezvoltată.
"Există o infrastructură nucleară bine dezvoltată în România: fabrica de combustibil nuclear, personal calificat și cu experiență tehnică, resurse de uraniu interne, performanță excelentă în operarea unităților CANDU. Ca o tehnologie dovedită și sigură, energia nucleară din România joacă un rol important în asigurarea producerii de energie electrică sigură fără emisii de CO2", a spus Horia Grama.
România a stabilit relații cu NEA din luna mai 2017. La recomandarea Comitetului Director pentru Energie Nucleară, Consiliul OECD a invitat România să devină membru cu drepturi depline al NEA și a Băncii de date a Agenției.
Agenția pentru Energie Nucleară este o agenție interguvernamentală, care acționează sub egida OECD, cu scopul de a asista și dezvolta cooperarea, în scopuri pașnice, între țările cu tehnologie nucleară avansată, în chestiuni de securitate, tehnologie, știință, mediu și legislație.
Programul vizitei delegației NEA a inclus vizite la Institutul de Cercetări Nucleare Pitești, Fabrica de Combustibil Nuclear Pitești, Infrastructura Luminii Extreme (laserul) de la Institutul Măgurele (ELI-NP), Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice