Curtea de Conturi a UE: Exista inca zone in Romania unde apa potabila nu este conforma cu directivele europene
Data publicarii: 13-09-2017 | EconomieCalitatea apei s-a imbunatatit in Bulgaria, Ungaria si Romania in ultimii ani, insa exista inca zone unde apa potabila nu este conforma cu directivele europene, arata un raport publicat de Curtea de Conturi Europeana, remis, marti, AGERPRES.
Calitatea apei potabile disponibile pentru consumatorii din Bulgaria, Ungaria și România s-a îmbunătățit în ultimii ani datorită finanțării din partea UE, dar este nevoie în continuare de investiții considerabile, spun autorii raportului.
Curtea a examinat acțiunile UE legate de calitatea apei potabile în aceste trei state membre. Auditul a acoperit perioada cuprinsă între data aderării la UE acelor trei state membre și sfârșitul anului 2016. Per ansamblu, s-a constatat că alimentarea cu apa potabilă de calitate și accesul cetățenilor la aceasta au cunoscut o îmbunătățire, în mare măsură datorită investițiilor importante care au fost realizate cu fonduri UE în ultimii ani.
Suma alocata prin Fondul european de dezvoltare regionala și prin Fondul de coeziune între 2007 și 2020 pentru gestionarea și furnizarea apei potabile în Bulgaria, Ungaria și România se va ridica în total la 3,7 miliarde de euro.
Curtea a subliniat însă că există în continuare zone în care apa din rețeaua publică de distribuție nu este pe deplin conformă cu Directiva din 1998 a UE privind apa potabilă. În plus, pentru a se asigura accesul la apa de calitate pentru toți cetățenii din aceste state membre și pentru a se garanta întreținerea corespunzătoare a investițiilor finanțate de UE, vor fi necesare fonduri suplimentare importante din surse publice naționale și din surse private, se mai arată în comunicat.
''Sprijinul financiar acordat de la bugetul UE pentru aceste rețele de apa a fost substanțial, dar el nu trebuie să înlocuiască cheltuielile statelor membre'', a declarat George Pufan, membru al Curții de Conturi Europene și responsabil de raport.
În total, aceste trei țări vor trebui să investească peste 6 miliarde de euro până la sfârșitul lui 2020 pentru a-și acoperi nevoile, a adăugat el.
Curtea recomandă Comisiei Europene următoarele: să urmărească problemele existente în legătura cu monitorizarea efectuata de statele membre și să asigure respectarea cerințelor din Directiva privind apa potabilă; să modifice directiva pentru a se asigura că statele membre informează Comisia cu privire la derogările pentru zonele mici de aprovizionare cu apă; să solicite statelor membre raportări periodice și transmise în timp util și să extindă această cerință și la zonele mici de alimentare cu apă; să îmbunătățească cerințele legate de garantarea faptului ca se pun la dispoziția consumatorilor informații adecvate și actualizate referitoare la calitatea apei; să sprijine statele membre în promovarea de acțiuni vizând reducerea pierderilor de apa.
Statele membre ar trebui să solicite includerea de planuri pentru reducerea pierderilor de apă ca parte a criteriilor de selecție pentru proiectele de infrastructură de apă care contribuie la îndeplinirea obiectivelor naționale; să se asigure că tarifele percepute pot asigura sustenabilitatea infrastructurii; să acorde, dacă este necesar, sprijin financiar sau alte forme de sprijin gospodăriilor pentru care costul serviciilor de apa se situează peste rata de suportabilitate, se mai arată în comunicatul Curții de Conturi Europene.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI