Misa: Nivelul cererii si randamentul obtinut in urma emisiunii de euroobligatiuni confirma increderea mediilor investitionale in economia romaneasca

Data publicarii: 12-10-2017 | Economie
  •  Print
  • Bookmark & Share

Nivelul cererii si randamentul obtinut in urma emisiunii de euroobligatiuni de un miliard de euro realizata marti confirma increderea mediilor investitionale in economia romaneasca si in perspectiva acesteia, a declarat Ionut Misa, ministrul Finantelor Publice, intr-un comunicat de presa remis, miercuri, AGERPRES.

'Nivelul cererii și randamentul obținut în urma emisiunii de euroobligațiuni realizate ieri confirmă, încă o dată, încrederea mediilor investiționale în economia românească și în perspectiva acesteia. De asemenea, agențiile de rating au confirmat în acest an rating-ul suveran la categoria recomandată pentru investiții cu perspectivă stabilă, în condițiile creșterii economice susținute și ale nivelului redus al datoriei publice comparativ cu alte țări cu rating similar', a spus Mișa.

MFP a atras marți de pe piețele financiare internaționale suma de 1 miliard de euro prin redeschiderea emisiunii lansată în aprilie 2017, cu maturitatea inițială de 10 ani, cupon 2,375%. Cu această nouă redeschidere, volumul cumulat pe această serie a atins un nivel de 2 miliarde euro, crescând astfel lichiditatea pe piața secundară.

'Tranzacția s-a realizat la cel mai scăzut cost pentru această maturitate fiind obținut un randament de 2,114% față de nivelul de 2,411% înregistrat la lansarea inițială din luna aprilie. Aceasta reducere se datorează diminuării marjei aferente riscului de credit al României la cel mai scăzut nivel pentru o astfel de maturitate, respectiv la 128 de puncte de bază peste cotațiile nivelului de referință mid swap, față de nivelul de 170 de puncte de baza obținut în luna aprilie', menționează sursa citată.

Conform MFP, emisiunea s-a bucurat de interes ridicat din partea investitorilor, astfel că cererea a cumulat peste 2 miliarde euro în primele 3 ore și jumătate de la lansare, oferta totală provenind de la 140 de investitori din diverse regiuni.

'Emisiunea a fost subscrisă de peste două ori, iar baza investițională a tranzacției a avut o granularitate ridicată atât din punct de vedere geografic, cât și din punct de vedere al tipurilor de investitori. Tranzacția a încheiat planul de finanțare externă aferent anului 2017. Emisiunea se încadrează în obiectivele strategiei de administrare a datoriei publice, prin extinderea maturității medii a portofoliului de datorie guvernamentală și consolidarea rezervei valutare a statului. Băncile care au realizat intermedierea emisiunii au fost Barclays Bank PLC, Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank AG, Societe Generale și ING Bank NV', informează Ministerul.

Distribuția geografică a fost următoarea: România (18%), UK (17%), Centrul și Estul Europei (17%), Germania/Austria (14%), Franța/ Benelux (10%), Italia (6%), Elveția (5%), SUA (4%), Scandinavia (3%) și alte țări (6%). În privința tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (63%), fiind urmați de bănci comerciale și bănci private (24%), fonduri de pensii și societăți de asigurare (9%) și bănci centrale și instituții oficiale (4%).

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: