Vicepresedintele ANCOM: Studiile preliminare pe 5G au inceput inca din primavara; licitatia s-ar putea finaliza in 2019

Data publicarii: 13-11-2017 | Economie

Studiile preliminare pentru 5G au fost demarate inca din primavara acestui an, licitatia pentru aceste frecvente urmand sa se finalizeze, probabil, pe parcursul anului 2019, a declarat, luni, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) Eduard Lovin, la un eveniment de specialitate dedicat sectorului digital.

"Am început încă din primăvară studiile preliminare pentru 5G. Vă pot confirma că intenționăm ca, pe parcursul anului viitor, să începem procedurile și demersurile pentru a asigura o licitație 5G, dar este un proces extrem de complex. Este vorba despre o standardizare care trebuie făcută la nivel internațional, de armonizare a benzilor de frecvență, atât la nivel național, cât și regional. Atunci când se scot benzile de frecvențe 5G la licitație, acestea trebuie să fie curate. Dacă România, de exemplu, este vecină cu un stat non-membru UE, în momentul de față acestea sunt bruiate și trebuie să se ajungă la niște acorduri cu respectivele țări. Dacă se vor scoate la licitație benzi de frecvențe care sunt disponibile în integralitate doar pe zona de centru a țării, dar care sunt bruiate, veniturile la bugetul țării vor fi mult mai mici și vor genera probleme pentru operatori și utilizatori. Licitația pentru 5G este, clar, o prioritate pentru anul viitor și va fi ceva natural. Licitația, probabil, se va finaliza pe parcursul anului 2019", a susținut Lovin.

Oficialul ANCOM a punctat, pe de altă parte, faptul că printre prioritățile instituției pe care o reprezintă se află promovarea instrumentelor de informare pentru utilizatorii serviciilor de telecomunicații.

"În ultimele luni, am avut o experiență deosebită. Autoritatea a trecut printr-o situație destul de neplăcută. Suntem la al treilea președinte pe anul acesta, după două demisii anterioare. Lucrurile s-au așezat, echipa s-a închegat acum. Chiar dacă am avut o vacanță forțată peste vară, am revenit cu forțe proaspete, am deblocat proiecte înghețate sau întârziate în ultimele luni. În perioada următoare, vom ajunge la zi cu acțiunile. Prioritățile ANCOM, la modul general, vizează tendința de a muta centrul de greutate spre utilizatori și a le oferi acestora să le potențeze puterea în relația cu operatorii. Am avut proiecte-pilot, cum ar fi Comparatorul de tarife, cel de măsurare a calității serviciilor oferite, harta de acoperire a serviciilor, cu 3.000 de locații incluse. Pe viitor vom insista pe aceste instrumente de informare care pot oferi utilizatorilor posibilitatea de a testa calitatea serviciilor și de a fi cuantificabilă satisfacția utilizatorilor în folosirea serviciilor și de a avea putere mai mare de negociere în relația cu operatorii", a menționat vicepreședintele ANCOM.

Totodată, Lovin a afirmat că Legea infrastructurii are nevoie urgentă de normele de aplicare pentru o viitoare dezvoltare a rețelelor de comunicații, dar și de o modernizare a celor existente.

"O altă prioritate este zona de infrastructură. Legea infrastructurii a fost dată, dar nu există normele de aplicare și, în lipsa acestora, rețelele de comunicații nu se pot dezvolta și nu se pot moderniza, cele existente. Multe primării refuză să dea autorizații pentru modernizare sau pentru construcția acestor rețele. Aceste norme tehnice se vor realiza în colaborare cu specialiști de la Ministerul Dezvoltării și, în acest sens, am elaborat un draft de protocol pe care sperăm să-l agreăm în comun undeva săptămâna viitoare. Dincolo de aspectul financiar, eu cred că cel mai important este utilizatorul român de servicii de telecomunicații care nu are posibilitatea de a beneficia de servicii. A treia prioritate o reprezintă deblocarea tuturor proiectelor înghețate sau neîncepute. Vom relua reluarea obligațiilor din licențele 4G și vom termina acea listă de zone albe. Vom continua monitorizarea verificării acoperirii de 98% din totalul populației pentru 4G. De asemenea, există întârzieri în deciziile de reglementare, în definirea piețelor relevante. Vom aloca toate resursele posibile în interiorul instituției pentru a recupera aceste decalaje", a spus Eduard Lovin.

Reprezentanți guvernamentali din sectorul IT&C, alături de cei mai importanți operatori telecom, participă, în perioada 13-14 noiembrie, la București, la ZF Summit Digital 2017, eveniment aflat la cea de-a 7-a ediție.

Sursa: Agerpress