IEA sustine ca, pe termen lung, SUA vor deveni lider mondial in productia de petrol si gaze

Data publicarii: 17-11-2017 | Economie

SUA ar urma sa fie responsabile pentru mai mult de 80% din cresterea productiei mondiale de petrol in urmatorii 10 ani si tot atunci vor produce cu 30% mai multe gaze naturale decat Rusia, a declarat joi directorul Agentiei Internationale a Energiei (IEA), Fatih Birol, transmite Reuters.

"Acest lucru va avea implicații asupra pieței petrolului, prețurilor, fluxurilor comerciale, tendințelor de investiții și aspectelor ce țin de geopolitica energiei", a declarat directorul IEA, Fatih Birol, la conferința pe mediu organizată la ONU la Bonn. Potrivit lui Fatih Birol, SUA, a cărei industrie energetică înregistrează în prezent o relansare grație dezvoltării tehnologiilor de fracturare hidraulică, ar urma să devină, pe termen lung, "lider incontestabil al producției mondiale de petrol și gaze naturale".

Pe de altă parte, Birol a declarat că IEA se așteaptă ca piețele petroliere să se echilibreze în 2018 dacă cererea de petrol va rămâne la fel de robustă cum este în prezent și dacă Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi vor prelungi acordul de reducere a producției.

În ultimul său raport lunar, IEA și-a redus estimările privind cererea mondială de petrol cu 100.000 de barili pe zi pentru acest an și anul următor, până la 1,5 milioane barili pe zi și, respectiv, 1,3 milioane barili pe zi.

Agenția Internațională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: