Cresterea schimburilor comerciale bilaterale si implicarea companiilor romanesti in realizarea de proiecte in Egipt, obiective comune romano-egiptene

Data publicarii: 22-11-2017 | Economie

Identificarea domeniilor de cooperare de interes major, cresterea schimburilor comerciale bilaterale, implicarea companiilor romanesti in realizarea de proiecte in Egipt, dar si atragerea de investitii egiptene in Romania au fost principalele subiecte discutate luni de Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat si Sherif Ismail, prim-ministrul Republicii Arabe Egipt, informeaza marti ministerul de resort.

Întâlnirea celor doi oficiali a avut loc la Cairo, la Forumul de afaceri România — Egipt, organizat de Asociația Oamenilor de Afaceri Egipteni, unde partea română a participat o delegație compusă din reprezentanții unor companii membre ale Camerei de Comerț și Industrie București.

Cu acest prilej, Ilan Laufer și Sherif Ismail au stabilit consolidarea dimensiunii economice dintre cele două țări, cu accent pe evoluția acesteia în perioada viitoare.

"Relațiile comerciale tradiționale dintre țările noastre precum și interesul crescut al firmelor românești pentru piața egipteană, relansarea, după șapte ani a Comitetul mixt România-Egipt, performanțele economiei românești din ultimele luni, demersurile guvernului României pentru susținerea investitorilor care vin cu proiecte viabile în țara noastră, cadrul legislativ atractiv, sunt tot atâtea argumente pentru atragerea capitalului egiptean", a apreciat ministrul Ilan Laufer. 

Ministrul român a prezentat rezultatele vizitei oficiale, în urma întâlnirilor avute cu mai mulți demnitari egipteni. Dintre subiectele abordate în cadrul acestora, Laufer a menționat accelerarea semnării memorandum-urilor de înțelegere aflate încă în negociere (transport gaze naturale, servicii aeriene, cooperare între autoritățile aeronautice, turism). Acestea completează cadrul de cooperare definit de cele cinci documente bilaterale deja semnate în domeniile IMM, investiții, agricultură, resurse apa-irigații și cooperare între autoritățile portuare Constanța și Alexandria, rezultate ca urmare a desfășurării, la București, a Comitetului mixt de cooperare economică.

Alte obiective comune definite pentru perioada următoare au fost creșterea schimburilor comerciale bilaterale în mod echilibrat, precum și implicarea companiilor românești în realizarea proiectelor majore din Egipt (transport gaze naturale, energie electrică, transporturi cu deosebire cele feroviare, agricultură). Totodată, demnitarul român s-a referit la implementarea programelor Start-Up Nation și internaționalizare cât și la disponibilitatea pentru transferul experienței românești în dezvoltarea IMM-urilor și creșterea numărului de antreprenori din Egipt.

Ilan Laufer a detaliat rezultatele obținute prin programul Start Up Nation, unul dintre cele mai ambițioase programe din Europa în susținerea tinerilor antreprenori. Ministrul român a precizat că: 'Prin acest program vom finanța anul acesta 8.700 de companii, vor fi create circa 21.000 de locuri de muncă, inserția pe piața muncii a persoanelor defavorizate, a șomerilor și a tinerilor absolvenți, dar și creșterea investițiilor în tehnologii noi, inovative'.

Prim-ministrul egiptean Sherif Ismail a prezentat elemente din procesul de reformă lansat recent de guvernul său, printre priorități numărându-se interesul pentru dezvoltarea cooperării economice și comerciale cu țările UE, dezvoltarea și stabilizarea sistemului IMM-urilor precum și restructurarea infrastructurii și creșterea competitivității industriei egiptene. În context, acesta a afirmat că guvernul egiptean este un susținător ferm al dezvoltării cooperării economice cu România, cu accent pe atingerea unui volum de un miliard de dolari în schimburile comerciale și dezvoltarea raporturilor economice româno-egiptene în cât mai multe domenii de interes reciproc, prin transfer de tehnologie și realizarea de cooperări în producție, în capacitățile industriale existente în Egipt.

La întrevederea dintre Ilan Laufer și Sherif Ismail au fost enumerate domeniile de cooperare de interes major — infrastructura de transport, îndeosebi căi ferate și producția de vagoane, transportul hidrocarburilor,  producția de mașini agricole și tehnologii performante în agricultură.

Sursa: Agerpress