Pretul final al gazelor creste cu 5,6%, din 10 ianuarie (ACUE); factura mai mare cu 4,8 lei pe an (ANRE)
Data publicarii: 10-01-2018 | EconomiePretul gazelor naturale pentru populatie va creste, începând de miercuri, cu aproximativ 5,6% în medie, la nivel national, sustin reprezentantii Federatiei Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE), în timp ce Autoritatea Nationala de Reglementare în Energie (ANRE) a anuntat ca a decis majorarea pretului reglementat la gaze, fara a preciza procentul de crestere.
"Ca urmare a cresterii costului de achizitie a gazelor naturale pe care furnizorii îl platesc producatorilor de gaze naturale, ANRE a decis, în conformitate cu metodologia în vigoare, majorarea pretului final al gazelor naturale pentru populatie în medie cu aproximativ 5,6%, începând cu data de 10 ianuarie. Acest procent de crestere variaza de la un furnizor la altul", spun reprezentantii ACUE.
Acestia reamintesc ca, începând cu 1 aprilie 2017, pretul cu care furnizorii cumpara gazul de la producatorii interni nu mai este stabilit de autoritati, fiind rezultatul evolutiei cererii si ofertei din piata.
"ANRE analizeaza periodic evolutia pretului gazelor achizitionate de furnizori având obligatia de a ajusta valoarea de transfer catre consumatorii casnici, conform legislatiei în vigoare. Subliniem ca aceasta ajustare de pret a fost cauzata exclusiv de majorarea costurilor de achizitie a gazelor din productia interna, tariful de distributie si marja de furnizare ramânând neschimbate", se mai arata în comunicatul ACUE.
ANRE a emis, luni, un comunicat de presa în care arata ca a decis majorarea pretului reglementat la gaze din 10 ianuarie, însa fara a preciza procentul de crestere.
Reprezentantii institutiei au explicat faptul ca, odata cu intrarea în vigoare a prevederilor OUG 64/2016, respectiv 1 aprilie 2017, pretul gazelor naturale din productia interna se stabileste în mod liber pe piata, pe baza cererii si ofertei, si constituie componenta principala a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achizitie a gazelor naturale (CUG) si, implicit, a preturilor finale la consumatorii casnici.
Valoarea CUG pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh, a fost aprobata în sedinta Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 30 martie 2017.
Ulterior, furnizorii au solicitat cresterea acestei valori datorata cresterii preturilor cu achizitia gazelor naturale din productia interna, în conformitate cu prevederile art. 40 din Anexa la Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 182/2015, privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea CUG.
"Solicitarile furnizorilor privind actualizarea CUG s-au situat între 0,8-1,1 bani/kWh. Ca urmare a analizei efectuate de catre ANRE, pe baza datelor transmise de catre titularii de licenta de furnizare care au în portofolii clienti casnici reglementati, Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat nivelul CUG de 88,28 lei/MWh. Modificarea valorii CUG genereaza o crestere a preturilor reglementate, concomitent cu alte actualizari ale elementelor componente ale preturilor începând cu data de 10 ianuarie 2018", se arata în comunicatul institutiei de reglementare.
Oficialii ANRE au sustinut ca impactul unitar în preturile practicate de furnizorii clientilor casnici reglementati este de 0,68 bani/KWh, ceea ce reprezinta o crestere a valorii facturii lunare estimate la nivelul unui an de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 KWh/luna/loc de consum.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău