Consiliul IMM-urilor: Romania este pe primul loc in regiune in ceea ce priveste numarul de acte normative adoptate in 2017
Data publicarii: 17-01-2018 | EconomieRomânia se afla pe primul loc în Europa Centrala si de Est în ceea ce priveste numarul de acte normative adoptate anul trecut, iar aproape jumatate dintre acestea au impact direct sau semnificativ asupra IMM-urilor, a declarat, marti, Florin Jianu, presedintele Consiliului National pentru Întreprinderi Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR), într-o conferinta de presa.
"Noul Guvern va trebui sa redefineasca un nou proiect de tara, care sa-i aduca pe toti alaturi si sa pozitioneze România în aceasta competitie globala. Actualul ministru (al Mediului de Afaceri, Comert si Antreprenoritat, Ilan Laufer - n.r.), din pacate, nu a dus niciun act normativ în Guvern. Eu, într-o luna de mandat, am dus doua ordonante de urgenta, iar, dupa ce am plecat, actualul ministru nu a dus niciun act normativ în Guvern, iar gradul de îndeplinire a masurilor care îi reveneau este de doar 36%. Au fost foarte multe lucruri care ar fi trebuit sa ajunga pe masa Guvernului. În continuare va fi nevoie de minister al IMM-urilor, cu un ministru care sa îndeplineasca trei criterii: profesionalism, integritate, performanta", a spus Jianu.
Potrivit analizei CNIPMMR, din totalul de 12 masuri principale cu impact asupra IMM-urilor promise de Guvern anul trecut, doar cinci au fost transpuse în practica total sau partial. Totodata, gradul de implementare a programului de guvernare în ceea ce priveste IMM-urile este de o treime.
"Acesta este un grad redus de implementare, culmea este ca nu s-au îndeplinit nici macar masurile care nu necesitau cheltuieli de la stat", a adaugat Jianu.
Facând un bilant al anului, Consiliul pentru IMM-uri a aratat ca, în 2017, cadrul legislativ a fost major modificat, fiind adoptate 1.388 de acte normative, din care 278 legi, 117 de ordonante de urgenta, 30 de ordonante simple si 963 hotarâri de Guvern. La acestea se adauga cele 3.344 de ordine emise doar de ministrul Finantelor si 1.907 de ordine emise de ministrul Muncii.
"80% din actele normative anul trecut au fost initiate de Guvern si doar 20% de Parlament, dar si din acestea jumatate au fost legi de aprobare a ordonantelor de urgenta emise tot de Guvern. Deci, practic, Parlamentul a fost o anexa de legiferare a Guvernului", a mai spus presedintele CNIPMMR.
Astfel, România se situeaza pe primul loc în topul Europei Centrale si de Est în ceea ce priveste numarul modificarilor legislative, iar 45% dintre actele normative adoptate afecteaza direct sau semnificativ întreprinderile, inclusiv IMM-urile. Acestea sunt date furnizate de compania de consultanta Grayling în raportul lunii decembrie "Grayling's report on legislative changes across Central & Eastern Europe".
În 2017, prin 11 acte normative, au fost modificate 290 de articole din Codul fiscal, se mai arata în sinteza CNIPMMR.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri