FSLI face apel la clasa politica din Romania sa devina responsabila si sa nu impinga tara in instabilitate

Data publicarii: 17-01-2018 | Economie

Federatia Sindicatelor Libere din Învatamânt (FSLI) face apel la clasa politica din România sa devina responsabila si sa nu împinga tara în instabilitate economica si sociala, ca urmare a neîntelegerilor din interiorul PSD, conform unui comunicat remis, marti, AGERPRES.

"Românii nu sunt obligati sa deconteze razboaiele politice sau interesele unor grupuri din interiorul partidelor politice. Credem într-un singur lucru: sunt milioane de români care merita respect pentru seriozitatea si implicarea de care dau dovada, prin modul în care contribuie la dezvoltarea acestei tari. Asteptam însa o schimbare radicala a modului în care politicienii se raporteaza la românii cinstiti, în fata carora trebuie sa fie responsabili dupa ce acestia le-au oferit încrederea prin vot", se mentioneaza în comunicat.

În acest context, reprezentantii FSLI fac apel catre forul de conducere al PSD sa identifice oamenii potriviti care sa faca parte din urmatorul Guvern.

"Avem nevoie de profesionisti care sa gestioneze cu atentie domeniile pe care le reprezinta. Credem, de asemenea, ca avem nevoie de continuitate în ceea ce priveste proiectele începute, cel putin în sistemul de educatie", sustin acestia.

Sindicalistii reamintesc ca angajatii din educatie înca asteapta din partea Ministerului Educatiei rezolvarea mai multor probleme, dupa ce s-a stabilit ca în luna ianuarie sa înceapa demersurile în acest sens. Printre acestea, ei amintesc: elaborarea unui ordin de ministru privind modul de calcul pentru plata cu ora si cumulul; rezolvarea problemei reîncadrarii personalului didactic de predare; modificarea programelor scolare; stabilirea planului-cadru pentru învatamântul liceal, aflat în dezbatere publica pâna la finalul acestei luni; stabilirea programelor scolare pentru învatamântul special, conform noilor planuri-cadru, aprobate în luna decembrie 2017; formarea cadrelor didactice; actualizarea normativelor pentru personalul nedidactic si didactic auxiliar; stabilirea regulamentului de sporuri acordate pentru conditii de munca; acordarea sporurilor pentru personalul didactic care lucreaza în zone izolate; stabilirea nomenclatorului bolilor profesionale; stabilirea incompatibilitatilor de ordin medical cu functia didactica, stabilirea metodologiei de calcul a dobânzilor acordate prin hotarâri judecatoresti, stabilirea salariilor pentru functiile de conducere.

"Viitorul Guvern trebuie sa gaseasca solutii pentru modificarea grilei de salarizare din Legea cadru 153/2017, în care este încadrat personalul didactic, având în vedere diferentele uriase fata de alte categorii sociale, precum si modificarea Legii pensiilor", se mai precizeaza în comunicat.

Reprezentantii FSLI fac apel si catre Opozitie, reamintindu-i ca întreaga clasa politica trebuie sa faca o schimbare si, totodata, considera ca presedintele Klaus Iohannis "este cel care trebuie sa dea dovada de echilibru, în aceasta perioada în care România are nevoie de stabilitate".

"Sa nu uitam ca 2018 nu este un an oarecare, este anul în care România sarbatoreste Centenarul Marii Uniri. Din pacate, clasa politica din România, prin ceea ce face, contribuie la dezbinarea acestui popor si calca în picioare principiile înaintasilor care au contribuit la faurirea României Mari", subliniaza sindicalistii.

Sursa: Agerpress