Plafon de 35.000 de euro pentru achizitia autoturismelor "verzi" de catre autoritatile si institutiile publice (proiect)
Data publicarii: Astazi, 17-01-2018 | EconomieAutoritatile si institutiile publice, indiferent de sistemul de finantare si subordonare, ar putea achizitiona, prin Programul "Rabla Plus", autoturisme ecologice noi la o contravaloare în lei de maximum 35.000 de euro (fara TVA) pentru fiecare masina, suma aproape dubla fata de suma stabilita în prezent, reiese dintr-un proiect de Ordonanta, publicat spre consultare publica pe site-ul Ministerului Mediului. Sursa: Agerpress
La ora actuala, prin efectul Ordonantei Guvernului nr. 80/2001, plafonul pentru achizitia autoturismelor "verzi"de catre autoritatile si institutiile publice este reprezentat de contravaloarea în lei a sumei de 18.000 de euro, inclusiv TVA.
"Ratiunea sociala care sta la baza modificarii include componenta de mediu, în contextul în care poluarea determinata de emisiile provenite de la autovehicule este într-o constanta crestere, iar responsabilitatile cu privire la schimbarile climatice necesita o abordare clara în sensul diminuarii efectelor poluarii. Scopul completarii actului normativ este acela de a stimula achizitionarea de catre autoritatile si institutiile publice, indiferent de sistemul finantare si subordonare, a vehiculelor noi în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic, finantat din Fondul pentru mediu. Introducerea pragului de 35.000 euro, inclusiv TVA, pentru autoritatile si institutiile publice, indiferent de sistemul de finantare va avea impact pozitiv asupra mediului, în sensul ca va stimula reînnoirea parcului auto cu vehicule electrice si hibrid plug-in", se mentioneaza în Nota de fundamentare a actului normativ supus dezbaterii publice.
Potrivit documentului, promovarea acestui act normativ urmareste reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, institutiile publice fiind astfel stimulate sa contribuie la eforturile de crestere a calitatii aerului si protectia mediului.
Persoanele interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii cu privire la proiectul de Ordonanta pâna la data de 21 ianuarie 2018.
Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic ("Rabla Plus"), este destinat persoanelor fizice si juridice în vederea achizitionarii de masini noi electrice 100% si hibrid.
În cadrul programului se acorda doua tipuri de ecotichete, respectiv: de 45.000 de lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou pur electric sau de 20.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursa de alimentare externa, care genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 50 g/km.
Anul trecut, s-a derulat a doua editie a Programului "Rabla Plus", destinat achizitionarii de masini prietenoase cu mediul, iar bugetul alocat s-a ridicat la 45 milioane de lei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice