Germania, Franta si Italia, pe primele 3 locuri in topul tarilor care controleaza subgrupuri de intreprinderi din Romania
Data publicarii: 02-05-2018 | Economie
Germania, Franta si Italia ocupa primele trei locuri in topul tarilor care controleaza subgrupuri de intreprinderi din Romania, releva datele Institutului National de Statistica (INS), remis miercuri AGERPRES.
Potrivit sursei citate, in Romania, in anul 2016, au fost identificate 78.181 grupuri de intreprinderi, din care 5.311 sunt grupuri de intreprinderi rezidente si 72.870 grupuri de intreprinderi multinationale (271 controlate din interior, respectiv 72.599 controlate din strainatate).
In anul 2016, din totalul grupurilor de intreprinderi identificate in Romania, aproximativ 7% erau rezidente, peste 90% dintre acestea fiind constituite din doua sau trei unitati legale.
Cea mai mare parte a grupurilor de intreprinderi din Romania activeaza in domeniul comertului, constructiilor, industriei prelucratoare sau activitatilor profesionale, stiintifice si tehnice.
In anul 2016, repartizarea grupurilor de intreprinderi din Romania pe activitati economice, la nivelul sectiunilor CAEN Rev.2, arata ca majoritatea acestora isi desfasoara activitatea in urmatoarele sectoare: comert cu ridicata si cu amanuntul si repararea autovehiculelor si motocicletelor - 35% din totalul grupurilor de intreprinderi; constructii - 11% din totalul grupurilor de intreprinderi; industria prelucratoare - 11% din totalul grupurilor de intreprinderi; activitati profesionale, stiintifice si tehnice - 9% din totalul grupurilor de intreprinderi; tranzactii imobiliare - 8% din totalul grupurilor de intreprinderi.
Potrivit INS, grupurile de intreprinderi rezidente activeaza preponderent in urmatoarele domenii: comert cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor - 20%; industria prelucratoare - 12%; activitati profesionale, stiintifice si tehnice - 12%; alte activitati de servicii - 11%; constructii - 10%.
Raportat la ponderea numarului de salariati, majoritatea subgrupurilor de intreprinderi din Romania este controlata din Germania, Franta si Italia.
In anul 2016, din totalul grupurilor de intreprinderi multinationale straine identificate in Romania, 13.867 sunt grupuri controlate de persoane juridice straine, iar 58.732 sunt grupuri controlate de persoane fizice straine.
Rezultatele anului 2016 indica faptul ca, in functie de ponderea numarului de salariati, pe primul loc se afla subgrupurile de intreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (17,1%), pe locul doi sunt cele controlate din Franta (12,7%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Italia (10,0%).
In functie de ponderea numarului de salariati in total grupuri de intreprinderi multinationale controlate din strainatate, subgrupurile de intreprinderi controlate din Germania predomina in domeniul industriei prelucratoare (9,5%), in comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor (2,9%), si in domeniul 'Activitati profesionale, stiintifice si tehnice' (2,3%).
In privinta subgrupurilor de intreprinderi controlate din Franta, 6,2% se regasesc in industria prelucratoare, 2,6% in comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor.
Subgrupurile de intreprinderi controlate din Italia domina in sectorul industriei prelucratoare (6,4%).
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI