Cele mai sarace state membre UE, inclusiv Romania, vor sa adere la zona euro
Data publicarii: 15-05-2018 | Economie
Cele mai sarace state membre ale Uniunii Europene si-au propus sa adere la zona euro, informeaza Bloomberg.
Ultima este Romania, care, saptamana trecuta, a anuntat ca isi va prezenta strategia pana la sfarsitul anului, readucand in prim plan o idee din 2015. Romania se alatura astfel Bulgariei si Croatiei, in cautarea unei cai care sa duca la aderarea la zona monedei unice. Acest demers ar putea sa ajute aceste tari balcanice sa ramana aproape de nucleul UE, in conditiile in care apar semne de intrebare cu privire la distributia viitoare a fondurilor de dezvoltare.
"Dupa Brexit, situarea in afara zonei euro ar putea sa te transforme intr-un outsider. Daca ne uitam la proiectul de buget european, vedem ca se pune un accent mai mare pe zona euro. Comisia Europeana vrea sa aiba aceasta facilitate de convergenta pentru aderarea la euro, asa ca tarile trebuie sa profite de acest lucru", a declarat Juraj Kotian, economist al Erste Group Bank.
Planurile Romaniei, Bulgariei si Croatiei contrasteaza cu cele ale altor state membre mai bogate din fostul bloc comunist. Chiar daca Slovenia, Slovacia si statele baltice Estonia, Letonia si Lituania folosesc euro, Polonia, Cehia si Ungaria nu au planuri clare de a adera la zona unica. In plus, experienta Greciei cu privire la ce se poate intampla cand renunti la politica monetara independenta, nu a ajutat nici ea.
Insa, pentru statele membre UE mai sarace, fondurile de dezvoltare ar putea fi necesare in anii urmatori, in conditiile in care aceste state incearca sa reduca decalajul care le separa de statele mai bogate.
Potrivit Bloomberg, pregatirile Bulgariei pentru aderarea la euro sunt mai avansate. Cea mai saraca tara din UE, care detine in prezent presedintia rotativa a Uniunii, are cursul levei legat de euro si vrea sa intre in aceasta vara in mecanismul european ERM II, precursorul trecerii la moneda unica.
Croatia intentioneaza sa treaca la moneda unica in urmatorii 5-7 ani, in timp ce Romania, care cu cei 20 de milioane de locuitori este statul cu populatia cea mai numeroasa dintre cele trei tari, nu a dezvaluit inca noua sa data tinta. Potrivit celui mai recent program de convergenta aprobat joia trecuta, Romania vrea sa ajunga pana in 2020 la un PIB per capita echivalent cu 70% din media din zona euro, fata de aproximativ 60% in prezent.
"Stabilirea unei date concrete de adoptare a euro necesita mai intai o analiza profunda, in special a convergentei reale, structurale si institutionale", a anuntat Guvernul de la Bucuresti.
Deocamdata nu este clar cum vor fi primite planurile celor trei state. In timp ce Bulgaria indeplineste criteriile necesare, iar liderii germani si francezi o sustin, Banca Centrala Europeana este mai putin favorabila, in urma unor scandaluri financiare din estul Europei. Croatia si Romania indeplinesc intr-o mai mica masura criteriile necesare pentru aderarea la zona euro.
Un summit referitor la viitorul Uniunii Europene dupa Brexit, care ar urma sa aiba loc in primavara lui 2019 in Romania, ar putea aduce mai multe clarificari cu privire la perspectivele de aderare la euro ale Bulgariei, Romaniei si Croatiei.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău