Paul (INACO): Calitatea slaba a guvernarii in sustinerea antreprenoriatului, una dintre problemele care apar repetitiv in Romania
Data publicarii: 17-05-2018 | Economie
Lipsa fortei de munca bine calificate, diferenta de scala a finantarilor disponibile pentru afacerile romanesti fata de cele din alte tari si calitatea slaba a guvernarii in sustinerea antreprenoriatului reprezinta cele mai importante probleme cu care se confrunta mediul de afaceri din Romania si care apar repetitiv, indiferent de domeniul de activitate, considera Andreea Paul, presedinte al INACO - Initiativa pentru Competitivitate.
Conform organizatiei, Romania pierde un loc si in clasamentul global al antreprenoriatului in Indicatorul Global al Antreprenoriatului 2018 (GEDI), dupa caderea cu alte trei pozitii in anul anterior, dar reuseste sa performeze la cea mai ridicata dinamica a antreprenoriatului feminin, in raportul Mastercard Index of Women Entrepreneurship 2018, urcand patru locuri in clasamentul mondial.
"La usurinta de a derula afaceri, stim deja ca am cazut noua locuri in ultimul raport al Bancii Mondiale. Tot noua pozitii am pierdut in clasamentul raportului global al talentelor. Sase locuri am pierdut in raportul global al competitivitatii, publicat de Forumul Economic Mondial. Doua pozitii am pierdut in raportul global al competitivitatii turismului. Tot doua locuri am pierdut in raportul de progres social in lume. Romania pierde un loc si in clasamentul global al antreprenoriatului in raportul GEDI 2018, dupa caderea cu alte trei pozitii in anul anterior. Dar am reusit sa performam la cea mai ridicata dinamica a antreprenoriatului feminin, in raportul Mastercard Index of Women Entrepreneurship 2018 si sa urcam patru locuri in clasamentul mondial", precizeaza Andreea Paul, presedinte al INACO, intr-un comunicat de presa transmis, miercuri, AGERPRS.
Potrivit sursei citate, Romania se afla pe locul 46 in lume din 137 de tari analizate in ceea ce priveste Indicatorul Global al Antreprenoriatului 2018, dupa ce, in anul 2017, tara noastra se situa pe pozitia 45, iar in anul 2016 pe locul 42.
In raportul GEDI sunt colectate date privind: atitudinile, abilitatile si aspiratiile antreprenoriale ale populatiei fiecarui stat si le pune in balanta cu infrastructura sociala si economica dominanta.
Astfel, sanatatea ecosistemului antreprenorial este evaluata in functie de 14 piloni: perceptia oportunitatilor, abilitati de start-up, acceptarea riscului, network - abilitatea de a lucra in retele, suport cultural, oportunitati pentru start-upuri, absorbtie de tehnologie, capital uman, concurenta, inovarea de produs, inovarea de process, cresterea ridicata, internationalizarea, capitalul de risc.
In acest context, reprezentanta INACO sustine ca expertii Institutului Global pentru Dezvoltare si Antreprenoriat atrag atentia asupra celor mai problematice trei aspecte ale mediului antreprenorial romanesc, iar cele mai putine abilitati dovedim in dezvoltarea retelelor, acceptarea riscului si perceptia oportunitatilor.
In topul primelor 10 tari prietenoase cu antreprenoriatul se afla: Statele Unite ale Americii, Elvetia, Canada, Marea Britanie, Australia, Danemarca, Islanda, Irlanda, Suedia si Franta. Totodata, cele mai mari salturi calitative ale indicelui mediului antreprenorial sunt in Marea Britanie, iar ca pozitionare in clasamentul global GEDI 2018 fata de raportul anterior Bulgaria inregistreaza un salt de 13 locuri, dar ramane in urma Romaniei, fiind pe locul 69 in lume.
Cat priveste antreprenoriatul feminin romanesc, cu aproape o treime din afaceri conduse de catre femei, saltul cu 5% in ultimul an al ponderii antreprenoarelor in totalul companiilor active a ajutat Romania sa urce patru pozitii in raportul Mastercard Index of Women Entrepreneurship 2018 - de altfel, cel mai mare salt in clasament in randul celor 57 de tari analizate. Ponderea ridicata a femeilor active antreprenorial in Romania - locul 9 in clasamentul celor 57 de state analizate - este chiar mai mare decat in tari precum Germania, SUA sau Italia. Nu este surprinzator ca unele tari cu nivel de trai mai mic, care nu ofera suficiente locuri de munca de calitate si bine platite, determina cresterea activismului antreprenorial in randul femeilor, dar si al liber-profesionistilor sau PFA-urilor. Ghana, Rusia, Uganda deschid topul tarilor cu cea mai mare pondere a antreprenoriatului feminin, urmate imediat de Australia, Noua Zeelanda, Australia, Vietnam, Polonia si Spania, in fata Romaniei", explica Paul.
Conform analizei INACO, in raportul citat sunt indicate patru domenii-cheie ca fiind prielnice antreprenoriatului: accesul la serviciile financiare, usurinta de a derula afaceri, sprijinul acordat intreprinderilor mici si mijlocii si calitatea guvernarii. "Romancele au reusit sa deschida si sa dezvolte afaceri proprii, chiar in conditii mai precare de sprijin si oportunitati oferite dezvoltarii antreprenoriatului feminin romanesc, indicator la care suntem abia pe locul 32 in lume, in acelasi raport", precizeaza sef INACO.
In viziunea specialistilor INACO - Initiativa pentru Competitivitate in Romania exista trei probleme care apar repetitiv, indiferent de domeniul de activitate: lipsa fortei de munca bine calificate, diferenta de scala a finantarilor disponibile pentru afacerile romanesti fata de cele din alte tari si calitatea slaba a guvernarii in sustinerea antreprenoriatului, cu lipsa sa de predictibilitate, de promovare a afacerilor romanesti, de competenta si de haos decizional.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău