MADR: Fondurile bugetare alocate pentru sistemul antigrindina cresc de 4,5 ori in 2018, la 91 de milioane de lei
Data publicarii: 21-05-2018 | Economie
Fondurile bugetare alocate in aceste an pentru extinderea sistemului antigrindina se ridica la 91 de milioane de lei, in crestere de 4,5 ori fata de cele 20 de milioane de lei "puse la bataie" anul trecut pentru investitii in acest sistem, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Daca in anul 2016 erau doar 17 puncte lansare rachete antigrindina, in 2017 numarul acestora s-a dublat si a ajuns la 34, iar pentru 2018 oficialii de la Agricultura au anuntat ca vor mai construi inca 26, astfel incat sa se ajunga la 60 de puncte de lansare.
Daca aceste investitii vor fi finalizate suprafata agricola protejata va creste de la 500.000 de hectare in prezent la circa 848.000 de hectare.
Potrivit ministrului Agriculturii, prin programul stabilit pentru anul acesta, constructia celor 26 de puncte de lansare se realizeaza in mai multe zone ale tarii, iar de anul viitor se va apela si alte metode pentru combaterea grindinei si cresterea precipitatiilor.
"Sistemul antigrindina ajunsese in 2004 sa aiba un numar de 17 puncte de lansare. Dupa 13 ani s-au mai construit doar 7 puncte de lansare. Noi am pus in programul de guvernare sa realizam puncte de lansare si de anul viitor sa incepem programul de combinare a metodelor de combatere, in asa fel incat sa acoperim intreaga tara cu sisteme de interventie pentru a combate grindina si a tine sub control, cat putem, acest fenomen nefavorabil pentru fermieri, care in cateva clipe poate sa iti ia intreaga productie din mana. Prin programul stabilit anul acesta avem de construit 26 de puncte de lansare in mai multe zone ale tarii", a declarat recent ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Acesta sustine ca extinderea sistemului a ajuns in sudul tarii, dar si in partea de vest si sud-vest a tarii, practic "pe cordonul de afectare a culturilor de catre grindina".
"Practic, in zona de sud, unde am inceput sa extindem, dupa ce am construit de la Iasi in jos, pe cordonul acesta de afectare a culturilor de catre grindina, am extins sistemul, cercetand specialistii, unde trebuie sa facem si ce etape trebuie sa derulam in asa fel incat sa intram in conceptul acesta de unitar, de realizare, acolo unde fenomenul este cel mai activ. Am construit in partea vest, la Timis, am construit in partea de sud-vest, intelegand Mehedinti, Dolj, Olt, Valcea si Teleorman, 26 de puncte de lansare plus cresterea arealului si a punctelor de lansare in Iasi. Totul, intr-un an greu cand zapada nu ne-a lasat si a trebuit sa lucram in camp (...) in zone greu accesibile, fara drumuri de acces. (...) Ne aflam la aceasta data in situatia de a ataca toate 26 de puncte, doar trei din ele nu sunt finalizate, dar sunt intr-un stadiu avansat de constructie. Este un procedeu foarte strict de punere in functiune, foarte strict de gestionare, unde greseala nu are voie sa apara. Scaparea nu are voie sa fie sau " merge si asa" sub nicio forma. (...) Aici trebuie sa fie o disciplina de fier si o atentie permanenta in asa fel incat sa putem folosi acest sistem fara niciun fel de risc", a explicat seful de la Agricultura, in conferinta sustinuta miercuri la sediul institutiei.
Ministrul a mai precizat ca de anul viitor echipajul stiintific si operational va fi imbunatatit "prin apelarea si alte metode", in asa fel incat programul sa fie inchis.
Potrivit datelor MADR, programul prevede pentru anul 2019 cresterea punctelor de lansare a rachetelor la 99, acestea urmand sa protejeze circa 3,1 milioane hectare cu culturi agricole, in 2020 la 133 si in jur de 5,5 milioane hectare protejate, dar se va incepe combaterea grindinei si cu avioane utilitare specializate, in 2021 - 165 si 7,7 milioane hectare, iar in 2022 - 200 de puncte de lansare rachete si 8,4 milioane hectare protejate.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău