Banca Mondiala: PIB-ul zonelor sarace din UE, de 7 ori mai mic decat cel al regiunilor bogate
Data publicarii: 06-06-2018 | Economie
Cele mai sarace regiuni din Uniunea Europeana, aflate in centrul, estul si sudul Europei, au un PIB pe cap de locuitor chiar si de sapte ori mai mic decat cele mai bogate regiuni europene, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale, intitulat "Regandirea regiunilor mai putin dezvoltate", lansat marti la Bucuresti intr-o conferinta de presa.
Regiunile mai putin dezvoltate din Europa sunt formate din zone sarace cu locuitori cu venituri mici, din Europa Centrala si de Est, dintre care multe converg rapid, precum si din regiuni cu crestere lenta, din sudul Europei, care se confrunta, printre altele, cu stagnarea productivitatii si cu o reducere a numarului de locuri de munca, arata analistii Bancii Mondiale.
Raportul releva ca UE ar trebui sa utilizeze politica de coeziune pentru a maximiza impactul asupra regiunilor mai putin dezvoltate, vizand in mod explicit potentialul fiecarei regiuni, mai degraba decat incurajarea convergentei interne a regiunilor.
In prezent, UE investeste anual 50 de miliarde de euro prin fonduri de coeziune pentru a sprijini dezvoltarea in regiunile europene, cu scopul de a le aduce mai aproape de media europeana si de a reduce divergentele interne.
Totodata, raportul Bancii Mondiale arata ca exista inca inegalitati semnificative in ceea ce priveste bunastarea, oportunitatile si productivitatea intre regiunile europene.
"In prezent, cele mai sarace regiuni din UE au un PIB pe cap de locuitor de sapte ori mai mic decat regiunile cele mai bogate. Impactul tehnologiei asupra pietei fortei de munca va exacerba aceste diferente pe viitor, iar schimbarile demografice si tiparele de migratie vor genera presiuni suplimentare", mai spun analistii BM.
Raportul "Regandirea regiunilor mai putin dezvoltate" evidentiaza cateva directii strategice pe care ar trebui sa le aiba politica de coeziune a Uniunii Europene.
Printre acestea, se numara eliminarea deficientelor macrostructurale care limiteaza potentialul de crestere al regiunilor - spre exemplu datoria fiscala nationala si datoria externa a regiunilor "cu crestere lenta" diminueaza potentialul de crestere al acestora.
Sunt necesare, de asemenea, imbunatatirea mediului de afaceri regional, dar si valorificarea potentialului productiv al oraselor - investitii in orase secundare, care, in acest moment, genereaza 44% din PIB-ul Uniunii Europene, acestea fiind motoare de dezvoltare, magneti de capital uman si generatoare de oportunitati.
Totodata, Banca Mondiala recomanda investitiile in competentele profesionale si intarirea capacitatii administrative - capacitatea administrativa scazuta este una dintre trasaturile definitorii ale regiunilor mai putin dezvoltate, iar solutionarea acestei probleme este fundamentala pentru amplificarea potentialului regional.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI