Republica Moldova si Romania lucreaza la implementarea a patru conditii prevazute in contractul de privatizare a companiei Vesmoldtransgaz
Data publicarii: 30-06-2018 | Economie
Republica Moldova si Romania lucreaza la implementarea a patru conditii prevazute in contractul de vanzare-cumparare a companiei Vesmoldtransgaz, necesare pentru lansarea constructiei gazoductului Ungheni-Chisinau, doua dintre acestea vizand notificarea catre Consiliul Concurentei a dreptului de proprietate asupra companiei si a concentrarii economice precum si emiterea de catre autoritatile moldovenesti a autorizatiei de constructie.
Potrivit unui comunicat al Guvernului Republicii Moldova, publicat pe site-ul institutiei, indeplinirea conditiilor prevazute in contractul de vanzare-cumparare a companiei de stat Vesmoldtransgaz au fost analizate vineri intr-o sedinta prezidata de premierul Republicii Moldova, Pavel Filip.
'Nu trebuie sa admitem tergiversari. Sunt 13 conditii suspensive care trebuie indeplinite in comun de catre ambele parti si vreau sa ne miscam repede pe fiecare dintre ele', a subliniat premierul.
Din datele prezentate, au fost indeplinite pana in prezent sase conditii, alte trei se vor considera automat realizate odata cu finalizarea procesului, iar asupra implementarii a patru dintre conditii se lucreaza in comun cu partea romana. "Acestea din urma se refera la depunerea de catre intreprindere a notificarii la Consiliul Concurentei privind dreptul de proprietate asupra Vesmoldtransgaz si a concentrarii economice; emiterea de catre autoritatile moldovenesti a autorizatiei de constructie; oferirea pentru intreprindere a dreptului de uz asupra terenurilor afectate de gazoductul existent si asigurarea derularii fara probleme a procedurilor de achizitie a bunurilor si lucrarilor in cadrul proiectului", se arata in comunicat.
Potrivit sursei citate, vineri a demarat si procedura de reorganizare a Vesmoldtransgaz din companie de stat in societate cu raspundere limitata.
Pavel Filip a solicitat autoritatilor responsabile sa intervina eficient pentru solutionarea tuturor impedimentelor pentru indeplinirea conditiilor si lansarea in termen a lucrarilor de constructie a gazoductului.
Contractul de privatizare a Vesmoldtransgaz de catre compania romaneasca Transgaz a fost semnat la 28 martie 2018, dupa ce societatea moldoveneasca SRL Eurotransgaz si compania romaneasca Transgaz SA, ca asociat unic, a castigat licitatia pentru privatizarea companiei nationale din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz.
"Societatea Eurotransgaz si-a confirmat intentia de a-si asuma obligatia constructiei gazoductului Ungheni-Chisinau in termen de pana la doi ani si angajamentul de a investi in acest scop pana la 93 de milioane de euro. Conducta Ungheni-Chisinau va avea o lungime de 120 de kilometri si va putea transporta anual 1,5 miliarde de metri cubi de gaze din Romania spre Republica Moldova", se precizeaza in comunicat.
La discutiile prezidate de premierul moldovean au participat responsabili de la Ministerul Economiei si Infrastructurii, Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica, Consiliul Concurentei si alte autoritati competente.
Eurotransgaz SRL, societate infiintata la Chisinau, avand ca asociat unic SNTGN Transgaz SA, a depus o oferta angajanta pentru achizitia integrala a Vestmoldtransgaz din Republica Moldova in data de 28 decembrie 2017.
"In urmatorii doi ani, Eurotransgaz SRL va derula un proces investitional in Republica Moldova care va include construirea unui gazoduct intre Ungheni si Chisinau, precum si instalatiile necesare operarii acestei conducte in conditii de eficienta, siguranta si competitivitate, oferind totodata rute si surse alternative de aprovizionare pentru piata din regiune", se arata intr-un comunicat al Transgaz, remis Bursei de Valori Bucuresti.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?