Piata neagra a tigaretelor a ajuns in iulie la 18,2%, cel mai ridicat nivel din acest an
Data publicarii: 17-08-2018 | Economie
Piata neagra a tigaretelor a crescut, in iulie, la 18,2% din totalul consumului, cu 2,1 puncte procentuale mai mult fata de luna anterioara, cel mai ridicat nivel din acest an, depasind media din 2017, de 16%, arata datele publicate joi de Novel Research.
Regiunea nord-est continua sa fie cea mai afectata, cu o pondere de 39,5%, in timp ce comertul ilicit cu tigarete s-a majorat si partea de vest a tarii.
Cea mai importanta crestere se inregistreaza in nord-vest, de la 14,7% la 29,4%, regiunea ajungand, astfel, la un nivel record in ultimii trei ani. "In plus, comertul ilegal creste cu 6,2 p.p. pana la 26,9% si in regiunea sud-vest. Din punct de vedere al provenientei, 'cheap whites' continua sa fie principala sursa, cu 63,9%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova, Ucraina si Serbia este relativ constanta", a declarat Marian Marcu, director general Novel Research.
Conform datelor centralizate de Politia de Frontiera, la inceputul lunii august, politistii de frontiera romani si bulgari au descoperit peste 82.300 pachete cu tigarete, ascunse intr-un camion cu haine. In aceeasi perioada, politistii din ITPF Sighetu Marmatiei au efectuat 51 de perchezitii la locuintele unor persoane care fac parte dintr-un grup infractional axat pe contrabanda cu tigarete. Tot acestia au capturat 21.000 de pachete de tigarete in iulie si 54.950 pachete in iunie.
In iulie, politistii STPF Mehedinti au destructurat o importanta retea de contrabanda cu produse accizabile, iar in iunie, politistii din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Iasi au descoperit 7.000 de tigarete, care au fost trecute peste granita cu drona.
Producatorii de tigarete considera ca, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare adoptarea unei Strategii nationale de combatere a comertului ilegal cu tigarete, pe modelul celei elaborate in 2011, precum si mai multe schimbari legislative pe care, impreuna cu autoritatile de aplicare a legii, le solicita de ani de zile. "Astfel, pe langa reglementarea unitara, pe criteriu cantitativ, a infractiunii de contrabanda cu tigarete, este necesara intensificarea operatiunilor la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria si Bulgaria, precum si stabilirea unor atributii specifice pentru politia locala si jandarmerie", considera industria de profil.
Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa cel petrolier.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile