Sova: Propunerile de compromis ale presedintiei austriece a Consiliului UE cu privire la Pachetul Mobilitate I nu sunt acceptabile
Data publicarii: 04-12-2018 | Economie
Propunerile de compromis ale presedintiei austriece a Consiliului Uniunii Europene (PRES AT) cu privire la Pachetul Mobilitate I (rutiera) in forma actuala cel putin prin raportare la aspectele sensibile din pachet nu sunt acceptabile din perspectiva obiectivelor si intereselor Romaniei, a declarat, luni, ministrul Transporturilor, Lucian Sova, la Bruxelles.
Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, Lucian Sova a participat la reuniunea Consiliului UE Transport, Telecomunicatii, Energie (TTE) desfasurata la Bruxelles, sub presedintia austriaca a Consiliului Uniunii Europene (PRES AT), pe agenda discutiilor regasindu-se subiecte precum: Pachetul mobilitate I (rutiera), Pachetul mobilitate II privind transportul combinat de marfuri si Pachetul de mobilitate III privind gestionarea sigurantei infrastructurii rutiere.
"Pentru Romania, cele mai sensibile aspecte din pachet raman: intoarcerea acasa a vehiculului si a conducatorului auto, odihna in cabina vehiculului, cabotajul si regulile speciale de detasare si apreciem ca ar trebui depuse toate eforturile necesare in cadrul acestei reuniuni pentru imbunatatirea textelor actuale. Desi este de dorit obtinerea abordarii generale pe pachet, aceasta nu ar trebui totusi sa se realizeze in orice conditii", a declarat ministrul Transporturilor, Lucian Sova, la dejunul de lucru pe tema Pachetului Mobilitate I.
Propunerile de compromis ale PRES AT in forma actuala, cel putin prin raportare la aspectele sensibile din pachet, nu sunt acceptabile din perspectiva obiectivelor si intereselor Romaniei, a precizat ministrul Transporturilor.
"Pentru a putea sustine obtinerea abordarii generale este nevoie ca PRES AT sa prezinte solutii reale si echilibrate de compromis, care sa ne ofere suficiente garantii ca modificarea legislatiei in vigoare nu vizeaza introducerea unor bariere suplimentare de acces la ocupatie si la piata, a unor prevederi de natura sa discrimineze operatorii de transport rutier in functie de statul membru de stabilirea si/sau a unor prevederi care vor contribui la cresterea nejustificata a sarcinilor administrative si financiare pentru intreprinderi", a explicat ministrul Lucian Sova.
Pachetul de mobilitate rutiera are ca scop armonizarea si simplificarea regulilor aplicabile in transport, o mai buna implementare a acestora in toate statele membre, sustinerea echitatii sociale, reducerea impactului negativ al transportului rutier asupra mediului inconjurator si incurajarea inovatiei.
Consiliul UE Transport, Telecomunicatii, Energie de la Bruxelles evalueaza, de asemenea, progresele realizate in cazul propunerii privind renuntarea la schimbarea sezoniera a orei si a celei privind actualizarea drepturilor calatorilor din transportul feroviar.
Ministrul Lucian Sova a luat parte si la un dejun de lucru pe tema Capacitatii de spatiu aerian si va participa la semnarea documentului Concluzii privind reabilitarea si intretinerea infrastructurii de cale navigabila eficienta pe Dunare si afluentii sai navigabili.
In contextul preluarii de catre Romania a presedintiei Consiliului UE, in primul semestru al anului 2019, delegatia romana participa la reuniuni cu reprezentanti ai institutiilor UE cu omologii din presedintiile premergatoare si cu omologii din presedintiile din TRIO-ul comun (Finlanda si Croatia), in vederea asigurarii prioritatilor comune si continuitatii agendei UE.
Temele de discutie vizeaza dosarele europene estimate a fi finalizate pe perioada PRES RO 2019, prin continuarea activitatii PRES AT, prioritatile comune ale PRES RO UE 2019 si ale presedintiei finlandeze si croate a Consiliului UE, precum si tematici de interes european precum: TEN-T, infrastructura de transport, Pachetul Mobilitate, ora de vara.
Reuniunea Consiliului UE Transport, Telecomunicatii, Energie (TTE) - sectiunea Transporturi este de tip formal, organizata periodic la nivelul Consiliului UE, la propunerea si sub coordonarea presedintiei Consiliului UE.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI