Ministrul Energiei: Vrem sa acumulam energie electrica in depozitele de gaze, o idee in premiera in lume
Data publicarii: 13-02-2019 | Economie
Ministerul Energiei intentioneaza sa dezvolte un proiect de acumulare de energie electrica in depozitele de gaze, idee care nu a mai fost introdusa pana acum in lume, a declarat marti ministrul Energiei, Anton Anton, in timpul audierilor pentru bugetul Ministerului Energiei din cadrul comisiilor reunite de buget-finante din Parlament.
"Vrem sa accesam un program european prin care sa introducem in Romania o idee care n-a mai fost introdusa in lumea asta - sau poate c-o fi fost facuta dar nu stiu eu - si anume sa acumulam energie electrica in depozite de gaze. Adica, centrala de la Craiova o retehnologizam, alaturi de centrala aia la 3 kilometri exista un depozit, la Ghercesti, iar in depozitul respectiv depozit introducem gaze atunci cand avem exces de energie electrica de la eoliene, pentru ca noi in Romania nu avem niciun fel de sistem de acumulare a energiei electrice. In Europa sunt 345 de sisteme de acumulare hidro, si noi n-avem niciunul in Romania. Austria mai construieste 5 acum", a afirmat ministrul Energiei.
Despre taxa de 2 % prevazuta in OUG 114, Anton Anton a afirmat ca procentul este diferentiat la companiile de gaze fata de cele de carbune.
"Despre 2%, acesta trebuie privit diferentiat la companiile care produc pe baza de carbune fata de companiile celelalte, care produc energie pe baza de gaze. La companiile pe baza de carbune, costul energiei electrice e grevat de un procent de 40 % din certificate. La celelalte nu e la fel de mare procentul", a precizat ministrul Energiei.
Anton Anton a sustinut ca Romania cumpara mult mai putina energie decat consuma.
"Cumparam energie extrem de putin, in pofida declaratiilor apocaliptice care se fac din cand in cand, daca ne uitam pe site-ul Ministerului Energiei, am inceput sa pun situatia energetica saptamanala, cantitatea de energie pe care o cumparam este extrem de mica fata de cantitatea de energie pe care o producem. Si nu o cumparam pentru ca dam comanda sa o cumparam, ci pentru ca la un moment dat energia pe care o cumparam este mai ieftina decat energia pe care o producem in Romania. Deci transferul de energie se face pe o piata care este regionala", a declarat ministrul Energiei.
Comisiile reunite de buget-finante din Parlament au avizat, marti, favorabil, bugetul pentru 2019 al Ministerului Energiei, cu 18 voturi pentru si 12 voturi impotriva.
Din cele doua amendamente depuse la bugetul ministerului de resort, niciunul nu a trecut de votul parlamentarilor.
Potrivit proiectului de buget, Ministerul Energiei este finantat in proportie de 28,05% de la bugetul de stat si din surse proprii in proportie de 71,95%.
Ministerul Energiei ar urma sa primeasca de la bugetul de stat 259,024 milioane de lei credite bugetare, in scadere cu 9,87% fata de executia preliminata a anului precedent. Totodata, sunt prevazute si credite de angajament de 259,024 de milioane de lei, cu 17,3% mai mici.
Proiectul bugetului de stat pentru 2019 este construit pe o crestere economica de 5,5%, o inflatie medie anuala de 2,8% si un castig salarial mediu net lunar de 3.085 lei. Produsul Intern Brut (PIB ) pentru 2019 este estimat la 1.022 miliarde de lei.
Deficitul bugetar este prevazut la 2,55% din PIB, in timp ce deficitul ESA este de 2,57% din PIB.
Conform proiectului bugetului de stat adoptat de Guvern, in 2019 sunt prevazute venituri de 164,54 miliarde lei si cheltuieli de 258,73 miliarde de lei credite de angajament si de 200,7 miliarde de lei credite bugetare, cu un deficit de 36,15 miliarde de lei.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI