Studiu Saxo Bank: analiză economică a Franței

Data publicarii: 30-07-2019 | Economie
Potrivit ultimelor analize Saxo Bank, deși economia Franței este mai rezistentă în acest an față de restul eurozonei datorită unui aflux de credite și stimulente financiare, sunt de așteptat probleme și posibile concedieri masive în industriile vulnerabile la contextul internațional pe fondul eșecului economiei de a profita de dobânzile scăzute și de a se orienta către segmente superioare.

În lunile următoare, economia Franței va continua evoluția bună de până acum, performanțele sale fiind preconizate ca fiind mai bune decît cele ale restului zonei euro, semnificativ mai bune decât cele ale Germaniei, principalul competitor în această regiune. Ne așteptăm la o creștere care poate atinge sau chiar depăși nivelul de 1,2% în anul 2019, tendința pozitivă datorându-se unor factori precum: un puternic aflux de credite, o expunere internațională mai scăzută, stimulente fiscale și o mai bună încredere a gospodăriilor.

Economia este alimentată în continuare, la fel ca și în anii trecuți, de credite, media mobilă pe 3 luni a creșterii împrumuturilor bancare apropiindu-se de vârful său post-criză, de 5,3% de la an la an. Potrivit analizei Saxo, „impulsul noilor credite este corelat în foarte mare măsură cu studiul comercial INSEE, care este, în sine, unul dintre cei mai fiabili indicatori principali ai PIB-ului Franței. (R^0,90). Studiul este bine orientat, evoluând pozitiv la 105,9 în T2 2019, confirmându-ne opinia pozitivă macroeconomică pentru economia franceză pe termen scurt și mediu”.

În plus, vulnerabilitatea economiei franceze pare mai mică decât cea a germaniei, mai ales după decizia de acordare a stimulentelor fiscale luată în urma protestelor Vestelor Galbene, stimulente care se ridică la suma de 10 miliarde de dolari. Deși o parte dintre acestea au fost direcționate către economii preventive, aceste fonduri vor folosi drept amortizor în 2020, la momentul oportun în cazul în care deteriorarea preconizată a situației internaționale va impacta puternic economia franceză.

Din păcate însă, Franța nu profită de actualele dobânzi pentru a inova. Prin urmare, la nivel macroeconomic, unele sectoare ar putea avea de suferit în perioada imediat următoare datorită opreliștilor negative externe.

„Parțial legat de incapacitatea de adaptare a producției bunurilor la cele mai bune standarde internaționale, ne temem că unele sectoare industriale vor fi foarte vulnerabile la actualele riscuri de evoluție negativă ale creșterii globale. Feedback-ul pe care-l avem de la instituțiile de creditare principale ce finanțează proiecte industriale în Franța și de la oamenii de afaceri locali este că anumite sectoare industriale s-ar putea confrunta cu planuri de concedieri masive în lunile următoare dacă situația globală economică nu se îmbunătățește substanțial. Principala zonă de tensiuni se concentrează în jurul industriei auto și mai ales la nivelul distribuitorilor și furnizorilor de servicii” concluzionează studiul Saxo.