Sondaj PwC: angajații se simt amenințați de automatizare și își doresc să învețe noi abilități digitale

Data publicarii: Astazi, 19-09-2019 | HR/Cariere
Potrivit unui sondaj realizat de către cei de la PwC, mai mult de jumătate dintre angajații de la nivel global se simt amenințați de automatizare și sunt aproape siguri că piața muncii se va schimba semnificativ în perioada imediat următoare ca urmare a acesteia. Ei cred că multe joburi se vor schimba sau vor dispărea în următorii zece ani, considerând în același timp că angajatorii actuali ar trebui să îi ajute să dobândească noi abilități digitale.

„Tehnologia va contribui la dispariția unor locuri de muncă și, în același timp, la crearea unora noi care vor avea nevoie de competențe digitale sporite. Transformarea economiei și a pieței muncii datorită tehnologiei va afecta atât angajații, cât și angajatorii. Din acest motiv, companiile și autoritățile trebuie să arate deschidere, să se adapteze schimbărilor și, bineînțeles, să investească în educație și formare profesională pentru a obține cât mai multe beneficii din acest proces”, a declarat Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România.

Sondajul „Upskilling Hopes and Fears” a fost realizat pe un eșantion de 22.000 de adulți din 11 țări de pe întregul mapamond. Respondenții din Australia, China, Franța, Germania, India, Olanda, Polonia, Singapore, Africa de Sud, Marea Britanie și SUA au răspuns la întrebările PwC, întrebări care au pornit de la studii de specialitate care indicau faptul că 30% din locurile de muncă sunt expuse riscului de automatizare până la mijlocul anilor 2030.

Pe lângă îngrijorările cu privire la automatizare, rezultatele sondajului spun că peste 61% dintre respondenți consideră că impactului noilor tehnologii asupra muncii lor este pozitiv, 77% dintre aceștia fiind dispuși să dezvolte noi abilități digitale și să se pregătească pentru alte profesii.

„În Europa Centrală și de Est vedem că oamenii sunt din ce în ce mai conștienți că tehnologia și automatizarea vor schimba semnificativ piața forței de muncă și că locurile lor de muncă vor fi afectate. PwC s-a angajat într-o inițiativă ambițioasă de perfecționare digitală în Europa Centrală și de Est, nu doar pentru profesioniștii PwC, ci și pentru clienți și pentru a promova această problemă importantă la nivel regional”, a declarat Nick Kós, CEO al PwC Europa Centrală și de Est.