EY: Anaf va solicita dizolvarea societăților care nu îndeplinesc condițiile privind poziția activului net

Data publicarii: 23-09-2019 | Economie
Autoritățile fiscale din România intenționează formularea unor acțiuni de dizolvare împotriva societăților comerciale al căror activ net a fost mai mic decât jumătate din capitalul social vreme de doi ani consecutiv. Pe baza ultimelor date disponibile, la sfârșitul anului 2017, nu mai puțin de 39% din societățile din România nu îndeplineau acest criteriu.

„Mai precis, potrivit analizei noastre, 46% din societățile active din România au înregistrat un activ net mai mic decât jumătate din capitalul social la sfârșitul anului 2016, respectiv 39% la sfârșitul anului 2017 – ceea ce reprezintă aproximativ 270,000 de societăți active” spune Raluca Popa, Partener Asociat, Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică EY România.

Intenția se bazează însă pe legea 31/1990 care încă din anul 2006 prevede faptul că activul net al unei societăți trebuie să înregistreze o valoare cel puțin egală cu jumătate din capitalul social. Potrivit legile, pentru societățile care nu respectă această prevedere vreme de 2 ani consecutiv, autoritățile pot solicita dizolvarea societății.

Până acum, acest risc de dizolvare al societății a fost doar unul teoretic, multe dintre acestea continuând să raporteze active nete mai mici decât limitele prevăzute de lege. Așa se explică probabil și numărul mare de companii care încalcă această regulă.

„În acest context, un proiect de modificare a legii societăților, intitulat Ordonanța pentru instituirea unor măsuri privind societățile decapitalizate, prevede ca Ministerul Finanțelor Publice să publice pe pagina sa de internet o listă cu societățile al căror activ net s-a diminuat la mai puțin de jumătate din valoarea capitalului social. Și ANAF să formuleze acțiuni de dizolvare împotriva tuturor societăților care sunt înscrise doi ani consecutiv în această listă” adaugă Raluca Popa.

Această decizie poate fi luată de către ANAF în mare parte datorită faptului că societățile cu activ net mai mic decât jumătate din capitalul social înregistrează pierderi și implicit, contribuții mici la bugetul de stat. În același timp, companiile din această categorie care au datorii față de acționari sau asociați, sunt obligate la majorarea capitalului social prin conversia în acțiuni sau părți sociale a acestor datorii.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: