Studiu Kaspersky cu privire la problemele de securitate ale viitorului din perspectiva roboticii

Data publicarii: 22-10-2019 | IT&C
În ultima vreme, influența socială a roboților asupra oamenilor cât și problemele noi de securitate create de această influență au devenit din ce în ce mai pregnante în societatea contemporană. În acest sens, Kaspersky și Universitatea din Ghent au efectuat o serie de studii, descoperind un lucru pe care îl cunoșteam deja într-o anumită măsură, nu suficient însă pentru a privi cu adevărat problema în sine cu îngrijorarea pe care aceasta trebuie să o suscite: roboții sunt capabili de a extrage informații prețioase/sensibile de la persoanele care au încredere în ei.

Lumea se îndreaptă cu pași repezi către o digitalizare și o automatizare completă, una în care discutăm deja nu doar de acces nelimitat la informație ci și de case inteligente și aparate de uz casnic conectate la acestea, de inteligență artificială și roboți virtuali sau fizici care să ne facă viața mai ușoară. Conform estimărilor recente, majoritatea gospodăriilor înstărite vor deveni automatizate până în anul 2014 chiar dacă mare parte din sistemele care le vor anima cu adevărat se află încă în stadiul de cercetare academică.

Studiile efectuate de Kaspersky și Universitatea Ghent s-au concentrat de aceea pe impactul specific al unui robot social, proiectat și programat pentru a interacționa cu oamenii folosind canale de comunicare similare celor utilizate în prezent de oameni. S-a pornit de la presupunerea că roboții sociali pot fi atacați și că un anume atacator poate prelua controlul unui asemenea robot, analizandu-se potențialele riscuri de securitate legate de modul în care roboții pot influența persoanele să efectueze anumite acțiuni precum să le acorde accesul în spații unde nu ar avea voie ori să divulge informații sensibile.

Cât privește rezultatele experimentului, Dmitry Galov, Security researcher la Kaspersky, a declarat: „La începutul cercetării am examinat software-ul folosit în dezvoltarea sistemelor robotizate. Foarte interesant, am constatat că designerii aleg în mod conștient să excludă mecanismele de securitate și, în schimb, se concentrează pe dezvoltarea confortului și a eficienței. Cu toate acestea, așa cum au arătat rezultatele experimentului nostru, dezvoltatorii ar trebui să nu uite de securitate odată ce etapa de cercetare este finalizată. În afară de considerentele tehnice, există aspecte cheie care trebuie avute în vedere atunci când vine vorba de securitatea roboticii. Sperăm că proiectul nostru comun și incursiunea în domeniul securității cibernetice a roboticii împreună cu colegii de la Universitatea din Ghent îi vor încuraja și pe alții să ne urmeze exemplul și să crească gradul de conștientizare cu privire la această problemă, în rândul publicului și al comunității de securitate.”
Ultimele stiri pe BankNews.ro: