Studiu PayWell: Un sfert din angajatori iau în considerare importul de forță de muncă

Data publicarii: 05-11-2019 | HR/Cariere
Peste 25% dintre companiile participante la studiul PayWell 2019 realizat de către compania PwC România iau în calcul importul de forță de muncă în perioada imediat următoare, în special muncitori necalificați și sezonieri, pentru a-și acoperi deficitul de personal.

Mare parte din companiile care și-au exprimat dorința de a importa forță de muncă fac parte din sectoare precum horeca, construcții sau agricultură, acolo unde personalul necalificat și mai ales cel sezonier este extrem de important. Pe de altă parte, conform studiului, tendințe similare au apărut și în domeniile IT&C sau business process solution. Se întâmplă acest lucru pe fondul migrației forței de muncă dinspre România către țările din vestul europei, cei care migrează făcând parte din targetul companiilor care activează în domeniile amintite mai sus. Probleme serioase sunt cauzate însă și de deficitele prezente în sistemul de educație ori cele de la nivel demografic. Conform PwC, pentru a susține o creștere economică anuală de cel puțin 3,5%, este nevoie de un plus de 1 milion de angajați până în anul 2022.

“Importul forței de muncă poate fi o soluție temporară pentru anumite sectoare. Pe termen mediu și lung, însă, companiile ar trebui să se concentreze pe adoptarea și punerea în practică a unor programe de educație și dezvoltare a competențelor angajaților, în special digitale, având în vedere că în următorul deceniu automatizarea si introducerea inteligenței artificiale vor înlocui preponderent locurile de muncă care presupun activități repetitive. Inovarea și digitalizarea vor contribui la eficientizarea proceselor, urmând ca cererea pentru angajații mai puțin calificați să scadă, mai ales în domenii precum agricultură sau industrie manufacturieră, unde există cea mai mare probabilitate ca locurile de muncă să fie înlocuite”, a declarat Ionuț Sas, Partener, People&Organisation Leader PwC România.

Paradoxal, cu toate că majoritatea companiilor se confruntă cu probleme în a-și găsi personalul de care are nevoie, România se confruntă cu una dintre cele mai mari ponderi de populație inactivă de pe teritoriul Uniunii Europene. Deși peste 270.000 de locuri de muncă existente în acest moment vor fi înlocuite de automatizare în perioada următoare, deficitul rămâne unul accentuat iar problema creată de acesta, una stringentă pentru economia locală.

”În același timp ne confruntăm cu o situație paradoxală: avem una dintre cele mai scăzute rate ale șomajului din Uniunea Europeană, de 3,2%, cea mai mică din ultimii 30 de ani, dar avem al treilea cel mai ridicat nivel al populației inactive dintre statele membre. Cauzele sunt diverse și multe dintre ele au legătură cu structura economiei pentru că există regiuni ale țării unde oportunitățile de angajare sunt foarte reduse sau inexistente. Unele companii au aplicat programe de educație sau formare profesională în aceste zone. O astfel de abordare ar contribui la utilizarea potențialului uman existent”, a declarat Oana Munteanu, Senior Manager, People&Organisation PwC România
Ultimele stiri pe BankNews.ro: