Opinie Deloitte: Luna decembrie tinde să devină și o lună a cadourilor fiscale pentru mediul de business

Data publicarii: 20-12-2019 | Economie
Cunoscută și drept „lună a cadourilor”, luna decembrie ar putea deveni și o lună a cadourilor fiscale după ce o serie de modificări legislative din acest registru au fost adoptate aproape de finalul anului. Din păcate, toate aceste surprize nu au fost întotdeauna plăcute pentru mediul de business, apogeul, potrivit lui Dan Bădin, Partener Coordonator Servicii Fiscale și Juridice Deloitte România, a fost atins în decembrie 2018, când a fost adoptată celebra Ordonanță de Urgență 114. Anul acesta, tot în luna decembrie, s-au adoptat o serie de măsuri menite șă repare unele dintre problemele Ordonanței 114, acestea venind însă atât cu beneficii cât și cu costuri pentru întreprinzători. Totodată, ținând cont de frecvența cu care măsurile fiscale au fost adoptate în ultimele zile ale anilor anteriori, experții Deloitte se așteaptă la câteva surprize și pentru luna decembrie a anului 2020.

„Anul 2019 a fost mai puțin „bogat” în modificări fiscale decât anii anteriori, însă impactul generat de OUG 114/2018 a fost mult mai puternic din cauza anvergurii actului normativ și a modului surprinzător în care a fost adoptat: din scurt, fără consultări cu entitățile afectate și fără studii de impact” spune Bădin.

„Efectul asupra economiei a fost unul complex, pentru că a constat nu doar în taxe noi și cheltuieli de conformare pentru jucătorii vizați, ci și în dezechilibrarea bugetelor pe anul în curs și a deciziilor de investiții (de exemplu, investițiile în Marea Neagră). Toate acestea au generat reacții negative în lanț până la consumatorul final. Pe de altă parte, impactul asupra bugetului de stat, deși pozitiv, a fost cu mult sub așteptări și nu a compensat sub nicio formă pagubele deja create și pe cele viitoare, având în vedere că încrederea investitorilor va fi mai greu de restabilit chiar și decât bugetele companiilor afectate” continuă acesta.

Va fi și anul următor unul de incertitudini în business, se întreabă Dan Bădin? Potrivit acestuia, incertitudinile pornesc chiar de la buget, dela sustenabilitatea bugetului pe anul viitor și impactul pe care acesta îl poate avea, ca urmare a încercărilor de a compensa deficitele cu o creștere a cheltuielilor.

Se impune de asemenea eliminarea tuturor măsurilor „nocive” din Ordonanța 114, decizie care ar putea contribui la creșterea încrederii investitorilor în mediul de business din țara noastră. Nu se va întâmpla acest lucru câtă vreme nu se va reveni la predictibilitate, lucru care presupune adoptarea unor noi măsuri fiscale doar după o prealabilă consultare cu entitățile afectate cu cel puțin jumătate de an înainte ca acestea să fie adoptate.