Cei ce aplică pentru noi locuri de muncă ar renunța la bani pentru flexibilitate sau programe de instruire

Data publicarii: 06-01-2020 | HR/Cariere
Potrivit studiului „Viitorul recrutării” realizat de către PwC US, jumătate din persoanele care își caută un loc de muncă ar renunța de bunăvoie în medie la 11,7% din salariu dacă ar obține în schimb o flexibilitate mai mare a programului de muncă. O treime dintre aceștia ar ceda un salariu în schimbul unor programe de instruire sau îmbunătățire a competențelor. Angajații care lucrează în domeniul tehnologiei cu atât mai mult, ar renunța chiar la 12 procente din salariu pentru aceste cerințe. Reputația angajatorului și experiența pe care viitorii angajați o au pe parcursul recrutării sunt de asemenea definitorii în alegerea unui loc de muncă.

”Compensația financiară este, tradițional, pe primul loc atunci când o persoană căuta un loc de muncă. În ultima vreme, se observă, la nivel global, tendința de a renunța la o parte din remunerație pentru un pachet de beneficii care cuprinde oportunități de formare și dezvoltare de tip upskilling sau flexibilitatea programului de lucru. Această preocupare a angajaților pentru programe de formare a devenit mai mare, recent, ca urmare a transformărilor extrem de rapide generate de noile tehnologii, cu impact major inclusiv asupra forței de muncă. Astfel, mulți angajați conștientizează că trebuie să își îmbunătățească abilitățile digitale și nu numai, pentru a rămâne competitivi pe piața muncii”, spune Ionuț Sas, Partener, People & Organisation Leader, PwC România.

Potrivit aceluiași raport, 92% dintre candidați recunosc că au experimentat practici slabe de recrutare la un moment dat, peste 60% dintre aceștia arătându-se nemulțumiți cu privire la felul în care se desfășoară procesul de recrutare, mai ales atunci când acesta durează mai mult de o lună ori când recruiterii întrerup comunicarea cu pretendenții pe care îi intervievează, fără niciun fel de explicații. Spre exemplu, 49% dintre candidații care lucrează în sectoare cu o cerere ridicată precum tehnologia, băncile și energia au spus că sunt mai dispuși să refuze un job din cauza procesului de recrutare în vreme ce 56% dintre cei chestionați au spus că descurajează alte persoane să aplice la astfel de companii.