Patria Bank a înregistrat o creștere cu 10% a soldului de credite pentru agricultură în 2019

Data publicarii: 02-03-2020 | Finante-Banci
Pe parcursul anului 2019, peste 35% din toate noile credite acordate de către Patria Bank au fost pentru finanțarea fermierilor, dovadă concretă că agricultura reprezintă una dintre direcțiile strategice de dezvoltare a băncii. Pe de altă parte, discutăm și despre o evoluție pozitivă a soldului de credite destinate sectorului agricol, un sold susținut de o creștere continuă a portofoliului de credite destinate agriculturii care s-a triplat din 2017 până în prezent.

Pentru acest an, așteptările sunt la fel de mari, fiind preconizată o menținere a tendinței de creștere pe fondul încrederii în creștere de cre se bucură Patria Bank dar și a interesului din ce în ce mai mare al agricultorilor. Nu în ultimul rând, un factor important în acest sens este și interesul băncii de a sprijini dezvoltarea și finanțarea sectorului agricol.

“Anul 2020 ne dorim să fie anul în care vom finanța tot mai mult achiziția de terenuri. Credem că pentru România, o țară cu potențial agricol foarte mare, cu terenuri cu înalt randament productiv și forță de muncă angajată într-un procent de aproximativ 30% în acest domeniu, creșterea suprafetelor de lucru pentru fermieri este următorul pas către dezvoltare. În plus, este nevoie și de creștere susținută în privința modernizării afacerilor agricole. Pentru susținerea acestei creșteri, creditele pentru proiectele din Fonduri Europene pot fi o soluție, iar noi ne bucurăm că în Patria Bank avem expertiză și putem oferi astfel de produse.

Pe de altă parte, bună parte din afacerile agricole sunt dependente de condiţiile meteo specifice unui anumit an (în special în ceea ce privește nivelul precipitaţiilor), iar trecerile rapide și succesive de la îngheț la temperaturi mai ridicate, lipsa precipitatiilor și alte fenomene meteorologice apărute afectează fluctuația recoltelor si implicit a cash flow-ului. Acest risc important cu care se confruntă agricultorii de la noi se va diminua doar în măsura în care vor fi implementate soluţii viabile din punct de vedere economic, care să susțină tehnologizarea terenurilor agricole cu sisteme de irigaţii. Pentru toate aceste investiții, în tehnologie, utilaje moderne și terenuri, noi ne alăturăm cu experiența în domeniu și deschidere pentru a spriji agricultorii să se dezvolte.”, spune Bogdan Alexandrescu, Managerul departamentului de Agro din Patria Bank.

Aproximativ 76% din noile credite acordate anul trecut de către Patria Bank au fost credite pentru agricultură, acestea fiind acordate în primul rând fermierilor care dezvoltă afaceri de cultură mare, cei care produc pe suprafețe mari cereale și porumb. Clienții agricoli Patria Bank își desfășoară activitatea preponderent în regiunile Moldova (34%) și Muntenia (32%) dar și în zona de vest a țării.

Ca și destinație finală, creditele au fost utilizate în primul rând pentru finanțarea capitalului de lucru, creditele APIA și cele finanțate prin fonduri europene. Patria Bank, pe de altă parte, deși a acordat mare parte din credite marilor cultivatori, se adresează prin programele sale de creditare inclusiv producătorilor de talie medie și mică, oferind o serie de produse de microfinanțare atât prin divizia Patria Bank cât și prin Patria Credit IFN.