NN Pensii: Pilonul II de pensii se bazează pe o strategie investițională pe termen lung

Data publicarii: 10-04-2020 | Finante-Banci
S-a discutat în nenumărate rânduri despre Pilonul II de pensii, unii fiind de părere că este inutil în vreme ce alții, veneau cu date și cifre concrete care să confirme faptul că acest tip de investiție reprezintă un beneficiu pe termen lung pentru contribuabil.

Ei bine, Pilonul II reprezintă o soluție pe termen lung care le asigură oamenilor o sursă de venituri sigură la pensie, care vine în completarea pensiei de stat. Banii sunt investiți pe perioade lungi, de zeci de ani, pe toată durata în care participanții sunt activi din punct de vedere profesional. Banii sunt investiți în soluții cu randament peste medie, eficiente pe termen lung, chiar dacă în contextul actual al pandemiei cauzate de Covid-19 pot apărea și fluctuații negative.

„NN Pensii urmărește să obțină câștiguri pentru viitorii pensionari pe termen lung. Astfel, NN Pensii investește prudent, în limitele prevăzute de lege, pentru o evoluție sustenabilă a valorii conturilor, deși uneori pot apărea fluctuații temporare”, se arată în celmai recent comunicat al cpmpaniei.

„În medie, un sfert din banii administrați de NN Pensii sunt investiți în acțiuni și fonduri de acțiuni, iar restul în obligațiuni şi alte instrumente financiare reglementate de cadrul legal. Acțiunile sunt în general menite să genereze câștiguri mai ridicate în perioade de creştere economică, dar pot fi supuse temporar la fluctuații, cum se întâmplă acum în contextul răspândirii coronavirusului. Obligațiunile asigură stabilitate mai mare în perioade volatile”, spun specialiștii NN Pensii.

Investițiile administranților fondurilor din Pilonul II se bazează pe strategii orientate pe termen lung, care urmăresc multiplicarea economiilor pentru pensie ale celor care au ales aceste servicii de asigurare, în ciuda faptului că uneori, cum se întâmplă în această perioadă, pot exista deprecieri temporare. Mai mult, legislația actuală protejează persoanele care contribuie la pensia suplimentară, garantând că aceștia, indiferent de situație, vor primi cel puțin suma contribuțiilor nete. Adiministratorii fondurilor se asigură că acest lucru va fi posibil, constituind provizioane și contribuind cu sume importante către Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul Pensiilor Private.

„În același timp, NN Pensii a informat mereu și va continua să informeze participanții despre banii lor. În fiecare lună, cei care ne-au pus la dispoziție o adresă de e-mail primesc o informare electronică despre cea mai recentă contribuție, despre valoarea unității de fond și numărul de unități de fond din cont, precum și despre valoarea la zi a contului. Conform prevederilor legale, de două ori pe an, asemenea tuturor administratorilor, NN Pensii publică structura detaliată a portofoliului de investiții, iar o dată pe an trimite o scrisoare către toți participanții despre evoluția contului lor în anul anterior” conchid reprezentanțiiNN.