Opinie Deloitte: Reducerea impozitului pentru proprietarii de spatii comerciale – o ecuatie cu multe necunoscute

Data publicarii: 26-05-2020 | Imobiliare
În ultimele două luni, Guvernul a luat o serie de măsuri menite să ajute atât populația cât și afacerile direct afectate de pandemia de Covid-19 și de starea de urgență, cu toate restricțiile care au succedat declararea acesteia. Una dintre cele mai noi astfel de măsuri, adoptată prin intermediul unei noi Ordonanțe de Urgență, propune facilități de natură fiscală pentru proprietarii de spații comerciale, în anumite condiții. Astfel, OUG 69/2020 prevede reducerea impozitului anual pe clădiri cu până la 50% pentru spațiile comerciale. „Cel mai probabil, de această facilitate vor beneficia, în principal, proprietarii de centre comerciale, însă numai pentru spațiile în care activitatea a fost afectată sau întreruptă de restricțiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19”, scriu Andreea Vlad, manager taxe directe și Cristina Manea, consultant senior taxe directe din cadrul Deloitte România.

Potrivit celor două specialiste Deloitte, măsurile luate de autorități au ca scop principal înlesnirea mecanismelor de negociere dintre cele două părți, proprietarii de spații comerciale și chiriașii lor, companiile care își desfășoară activitatea în spațiile puse la dispoziție de aceștia.

„Proprietarii care au spațiile închiriate trebuie să îndeplinească o condiție suplimentară pentru a beneficia de scăderea impozitului, respectiv să fi redus chiria cu cel puțin 50%, proporțional cu diminuarea spațiului destinat activităților economice. Aceste condiții vor fi menționate și în cadrul declarației pe proprie răspundere. Totuși, economic vorbind, cel mai probabil, reducerea chiriei cu 50% nu poate fi compensată decât într-o foarte mică măsură de această facilitate” scriu Andreea și Cristina. Pe de altă parte, cei care și-au achitat deja impozitele aferente spațiilor pe care le dețin, pot solicita restituirea diferenței, la cerere, fără a pierde bonificația de 10% acordată pentru plata anticipată, până la data de 30 iunie.

Deși scopul legii este clar, aplicabilitatea acesteia ridică însă o serie de întrebări la care încă nu cunoaștem răspunsurile. Ca orice altă lege adoptată în regim de urgență, și această ordonanță lasă loc la numeroase interpretări și teme de dezbatere. În primul rând, rămâne de văzut perioada pentru care se va oferi această reducere de impozit. Și asta pentru că deși în lege se discută despre impozitul anual, din textul ei putem înțelege că aplicabilitatea acesteia se rezumă strict la perioada stării de urgență.

În al doilea rând, este încă neclar dacă de această măsură beneficiază doar cei care au redus deja chiriile cu 50% sau și cei care plănuiesc să facă acest lucru în perioada următoare. „Nu în ultimul rând, rămâne de stabilit în ce măsură procentele sunt corelate. În timp ce proprietarii trebuie să scadă chiria cu cel puțin 50%, reducerea în cazul impozitului pe clădiri rămâne la latitudinea consiliilor locale, care au libertatea să stabilească nu doar procentul de reducere, ci și dacă acordă sau nu facilitatea”, conchid cele două specialiste Deloitte România.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: