Studiu Deloitte: companiile au redirectionat aproape jumatate din bugetele de marketing catre retelele de socializare si dispozitivele mobile in timpul pandemiei de COVID-19

Data publicarii: 25-08-2020 | Economie
Potrivit sondajului bianual CMO Survey realizat de către cei de la Deloitte, în timpul pandemiei de coronavirus, majoritatea companiilor au redirecționat aproape jumătate (46%) din fondurile alocate bugetelor de marketing către rețelele de socializare și dispozitivele mobile. Sunt cifre duble față de perioadele de calm care au precedat această criză medicală majoră cu care ne-am confruntat încă de la începutul acestui an și care continuă să ne pună probleme în continuare.

Rezultatele studiului sunt demne de a fi luate în considerare și relevante pentru majoritatea industriilor, acesta cumulând peste 300 de răspunsuri oferite de către profesioniști de top care activează în 13 sectoare din Statele Unite ale Americii. Potrivit aceluiași studiu, este de așteptat ca în următoarele 12 luni cheltuielile acțiunilor de marketing orientate către rețelele mobile să crească, cele legate de rețelele de socializare rămânând oarecum egale cu noul nivel atins în aceste ultime luni, semnificativ mai mari decât în urmă cu un an.

Rețelele sociale au jucat un rol important în creșterea notorietății brandurilor și a expunerii acestora în ultimele luni. 84% dintre respondenți s-au folosit de către aceste canale de comunicare în demersuri care țin de notorietatea mărcii în vreme ce 54% au folosit social media pentru a-și menține clienții actuali, respectiv 51% pentru a atrage noi clienți.

A scăzut însă nivelul de încredere în influenceri și în capacitatea acestora de a fi ambasadorii de brand de care companiile au nevoie, doar 8% din bugetele de marketing fiind alocate unor astfel de colaborări în ultimele șase luni. Pe de altă parte, companiile anticipează creșteri ale bugetelor alocate colaborărilor cu influenceri de până la 13% din totalul cheltuielilor de marketing în următoarele 12 luni, cele mai semnificative creșteri fiind așteptate în domenii precum serviciile profesionale și bancare.

„Mai mult ca oricând, directorii de marketing se află în poziția potrivită pentru a face auzită vocea clienților în întreaga organizație. Pentru aceasta, ei trebuie să îndeplinească trei obiective: să analizeze datele despre clienți pentru a le transforma în recomandări aplicabile, să se asigure că interacțiunile cu clienții sunt relevante și să contribuie la constituirea organizației care să poată livra servicii conform așteptărilor clienților. În absența unor surse de informații din interiorul și exteriorul organizației și fără a avea disciplina necesară asigurării calității informațiilor, înțelegerea comportamentului clientului nu poate duce la crearea de acțiuni concrete. În același timp, alinierea atentă a tehnologiei și a datelor cu valorile și identitatea general umană este o necesitate pentru atragerea clienților. Cu toate acestea, dacă organizația nu are o mentalitate axată pe client, datele și tehnologia nu rămân decât un paliativ”, a spus Ruxandra Băndilă, Director de Marketing și Business Development, Deloitte România.

Cât privește cheltuielile cu acțiunile de marketing pe dispozitivele mobile, acestea au crescut cu nu mai puțin de 70% pe durata pandemiei. În ciuda acestei creșteri însă, specialiștii au observat creșteri foarte mici a contribuției acestora la performanțele companiei, 28% dintre respondenți considerând impactul acestora ca fiind minor sau deloc. Și rolul departamentului de marketing s-a schimbat pe durata pandemiei, 62% dintre respondenți susținând că aceste departamente au dobândit o importanță mai mare în companiile pe care le reprezintă.