Băncile au acordat credite care reprezintă 14% din soldul creditului neguvernamental în șase luni de pandemie

Data publicarii: 06-10-2020 | Finante-Banci
Potrivit informațiilor furnizate de către dreptullabanking.ro, în primele șase luni de la debutul pandemiei de Coronavirus, băncile au acordat credite noi către populație într-un volum de 38,5 miliarde de lei, sumă care reprezintă 14% din soldul creditului neguvernamental aferent lunii august 2020. Un sold care totalizează 274,5 miliarde de lei la finalul perioadei de referință drept pentru care, creditele acordate în perioada martie - august anul curent, au fost calculate la aproximativ o șeptime din totalul disponibil la începutul intervalului.

„Soldul creditului neguvernamental reprezintă diferența dintre totalul creditelor acordate populației și companiilor și rambursările parțiale și totale, precum și vânzările de credite. Revigorarea creditării s-a înregistrat în lunile iulie și august și s-a bazat în special pe avansul împrumuturilor acordate companiilor, care ocupă o pondere de 57% din totalul creditelor noi acordate. Creditele în moneda națională reprezintă 80% din totalul creditelor noi acordate de la debutul pandemiei”, spun reprezentanții site-ului.

Astfel, în perioada cuprinsă între lunile martie și august 2020, populația a accesat credite noi în valoare de 16,6 miliarde de lei, mai precis 43% din totalul creditelor noi accesate. Preponderent, au fost preferate creditele în lei (97% din total), decizie care a condus la eliminarea riscului valutar. În total, au fost acordate în moneda locală credite noi de 30,6 miliarde de lei în această perioadă din care cele acordate populației reprezintă peste jumătate dintre acestea.

În ceea ce privește sectorul business, companiile au contractat credite în valoare de 21,87 miliarde de lei în perioada martie - august 2020, total ce reprezintă 57% din totalul creditelor noi acordate în sectorul non-guvernamental. Companiile au accesat credite în lei, euro și dolari americani, creditele contractate în valută însumând aproximativ 7,4 miliarde de lei. Cât privește creditele în euro, 97% din totalul acestora a fost accesat de către persoane juridice, populația orientându-se mai degrabă către creditele în lei. Mai mult, toate creditele în dolari au fost acordate persoanelor juridice, acestea însumând 3,4% din totalul creditelor noi acordate în aceste ultime șase luni.

Mai mult, conform dreptullabanking.ro, „încă de la debutul pandemiei, băncile din România au sprijinit clienții și au suspendat obligațiile de plată lunare din contractele de credit pentru 22% din creditele acordate populației și 28% din portofoliul total de împrumuturi acordate companiilor. Cadrul reglementativ european a permis amânarea obligațiilor la plată ale debitorilor afectați de pandemia COVID-19. Doar în această situație, creditele amânate la plată, atât prin intermediul moratoriului legislativ, cât și non-legislativ, au beneficiat de un tratament prudențial distinct și favorabil”.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: