Saxo Bank: Putere maximă pentru investitorii retail

Data publicarii: 11-12-2020 | Bursa
Anul 2020 se apropie de sfârșit, un an marcat de crize fără precedent pe piețele din întreaga lume, crize generate de pandemia de Covid-19 care s-a declanșat în ultimele zile ale anului trecut și care a cuprins repede, întreg mapamondul. Rămânem însă cu o surpriză, și anume cu creșterea numărului de clienți retail dar și cu o schimbare fundamentală care a generat o participare mult mai mare pe piețele financiare. Un empowerment al investitorilor din retail care îi ajută pe indivizi să navigheze mai bine din punct de vedere financiar, prin valorificarea beneficiilor creșterii pe termen lung într-o vreme cu dobânzi zero sau chiar negative.

Am asistat astfel la o creștere uluitoare a investițiilor în retail. Potrivit unor date recente, în prezent, investitorii cu amănuntul au ajuns să reprezinte aproape 20% din totalul tranzacțiilor bursiere din SUA, procent care urcă până la chiar 25% în cele mai volatile zile.

Piețele volatile prezintă o serie de oportunități pentru investitorii mai pricepuți dar în același timp, aceștia au reușit să atragă incontestabil și grupuri mari de investitori pe termen lung care anterior își administrau banii prin intermediul instituțiilor bancare dar și cei care își păstrau economiile în numerar.

„Unii, în mod arogant, îi numesc pe toți investitorii retail ca fiind „bani nătângi”, care urmăresc doar o bulă de pe burse. Dimpotrivă, mulți investitori cu amănuntul au rămas calmi și au investit în timpul corecției rapide a pieței din martie, spre deosebire de mulți administratori de fonduri profesioniști care s-au descărcat rapid din pozițiile lor și apoi s-au trezit jucând din urmă, pe măsură ce piețele au revenit rapid și s-au ridicat la adevărate recorduri”, scrie Kim Fournais, CEO și fondator Saxo Bank.

„Atunci când praful se va instala pe exuberanța actuală a pieței bursiere, platformele și furnizorii de investiții care vor prospera vor fi cei care își dau seama că participarea sporită a traderilor retail este aici pentru multă vreme - și esențială pentru menținerea investitorilor implicați pe termen lung este să nu oferiți doar acces la piețele globale, dar și pentru a dota investitorii cu instrumentele, conținutul, analiza și serviciile potrivite necesare pentru a lua decizii bine informate”, continuă acesta.

„Avem o misiune minunată în a îi îndruma pe clienți pe întregul parcurs al investiției. De la inspirarea deciziilor de investiții în cunoștință de cauză până la gestionarea riscurilor și încurajarea diversificării corespunzătoare a portofoliului - în special pentru investitorii pe termen lung, deținerea câtorva acțiuni este adesea mai bună decât a nu deține deloc. Dar asigurarea unui portofoliu bine diversificat între industrii, clase de active și geografii este cheia succesului de lungă durată”, conchide el.