Criza va accelera consolidarea sectorului bancar in ECE; Romania, printre tarile din regiune cu cele mai multe tranzactii in domeniu

Data publicarii: 15-02-2021 | Finante-Banci
Conform celei mai recente ediții a studiului Deloitte CEE Banking M&A efectuat în 16 țări printre care și România, criza generată de Covid-19 ar putea conduce la consolidarea sectorului bancar din Europa Centrală și de Est în anii care urmează în condițiile în care băncile mici vor întâmpina mari dificultăți în a trece cu bine peste provocările legate de profitabilitate. Soliditatea este un element crucial în cazul unui șoc economic, sectorul bancar din ECE fiind încă mult prea fragmentat, cu mulți jucători cu cote de piață marginale.

Piața românească a fost una dintre cele mai active în regiunea Europei Centrale și de Est în domeniul fuziunilor și achizițiilor în sistem bancar, trei tranzacții fiind încheiate în perioada cuprinsă între 2019 și septembrie 2020. Am consemnat astfel preluarea a 63% din Banca Comercială Feroviară de către Olimpiu Bălaș, achiziționarea a 99% din Banca Românească de către EximBank România respectiv preluarea de către J. C. Flowers a 100% din Bank Leumi România. Mai mult, conform analizelor Deloitte, sectorul bancar a fost printre cele mai active sectoare pe piața românească în anul 2020, după numărul de tranzacții.

„La debutul crizei generate de COVID-19, sectorul bancar românesc era solid în comparație cu media la nivelul UE în ceea ce privește rata de adecvare a capitalului, lichiditatea și gradul de acoperire cu provizioane a expunerilor neperformante. Adevăratele efecte ale crizei vor fi vizibile abia începând cu raportările financiare pentru 2020 și cu siguranță vor lăsa urme asupra profitabilității sistemului și a ratei de portofolii neperformante. Este de așteptat ca tendința de consolidare din România să ia amploare din cauza contextului generat de pandemie și a faptului că peste 70% din activele bancare locale sunt deținute de grupuri bancare străine, așadar sunt strâns legate de tendințele europene”, a spus Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanță Financiară, Deloitte România.

Cel mai mare număr de tranzacții în sectorul bancar din Europa Centrală și de Est a fost înregistrat în statele baltice (6 tranzacții), urmate de Serbia și Cehia cu câte 4 respectiv 3 tranzacții. După cum am amintit deja, tot trei tranzacții au fost încheiate și în România.

Pe măsură ce condițiile macroeconomice se deteriorează la nivel internațional, este de așteptat să asistăm în perioada imediat următoare la o creștere a incapacității de plată. Potrivit estimărilor Deloitte, rata de credite neperformante ar putea crește cu aproximativ 3% în următoarele 12 până la 24 de luni. La fel va evolua și sectorul de credite neperformante acordate companiilor, situație inlfluențată în principal de evoluția unor sectoare care au avut probleme majore în ultima perioadă precum cel al ospitalității, transport și logistică, imobiliar și construcții. Creditele negarantate acordate persoanelor fizice vor domina probabil piața de neperformante care va deveni din ce în ce mai activă în următorul semestru.

„Încă este neclar cum va evolua în România segmentul tranzacțiilor cu credite neperformante, în contextul prevederilor fiscale extrem de restrictive; în prezent, creditorii trebuie să își asume un cost fiscal de 11% din pierderea înregistrată deja în legătură cu un credit neperformant, ceea ce, evident, reduce semnificativ randamentul tranzacțiilor. Mediul de afaceri încearcă de mai mult timp să convingă decidenții să modifice aceste prevederi, dar deocamdată fără succes”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România.

„Este posibil ca măsurile de amânare a plății ratelor la credite prin moratoriile publice/private sectoriale să fi întârziat reflectarea impactului negativ al pandemiei în bilanțurile băncilor. Este de așteptat ca băncile să se pregătească pentru această situație prin intermediul provizioanelor și al monitorizării active a clienților, în special a celor aflați în dificultate, pentru a-i identifica pe cei viabili și pe cei neviabili din perspectivă economică, mai ales în anticiparea momentului de încheiere a perioadei moratoriului. Previziunile Băncii Centrale Europene privind valul de credite neperformante sunt valabile și pentru România, prin urmare e de așteptat că piața locală de NPL va redeveni lichidă, mai ales dacă Guvernul va prelua recomandările Băncii Centrale Europene ca statele să faciliteze utilizarea acestui instrument de către bănci și va modifica prevederile fiscale în vigoare, care obstrucționează în momentul de față utilizarea de către bănci a acestei soluții firești în cadrul oricărui sistem financiar bancar european”, a spus Andrei Burz-Pînzaru, Partener la Reff & Asociații | Deloitte Legal.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: