PwC Global CEO Survey: Nivel record de optimism, 76% dintre directorii generali cred că economia își va reveni în 2021

Data publicarii: 17-03-2021 | Economie
La mai bine de un an de la startul pandemiei de Covid-19, directorii generali manifestă deja un nivel de optimist remarcabil cu privire la viitorul companiilor pe care le conduc dar și cu privire la capacitatea de redresare a economiei globale. Potrivit rezultatelor oferite de cea de-a 24 ediție a raportului PwC CEO Survey, 76% dintre directorii generali estimează o îmbunătățire a evoluției Produsului Intern Brut (PIB) global chiar din acest an.

”După un an de incertitudini și dificultăți economice, în care au fost nevoiți să-și regândească activitatea, directorii generali sunt foarte încrezători în evoluția economiei. Deși criza sanitară rămâne în topul amenințărilor, ponderea celor care au previziuni optimiste a atins, la această ediție CEO Survey, cel mai înalt nivel din ultimii nouă ani. De exemplu, în 2020, doar 22% estimau perspective pozitive pentru economie, iar în 2019, 42% aveau astfel de așteptări. Totuși există și o serie de îngrijorări, iar cea pe care am remarcat-o se referă la volatilitatea politicilor fiscale care, influențate de viteza de acumulare a datoriilor publice pe fondul pandemiei, ar putea duce la o majorare a taxelor pe termen scurt”, a declarat Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România.

Directorii generali sunt optimiști și în ceea ce privește perspectivele companiilor pe care le reprezintă. Astfel, aproximativ 36% dintre respondenții participanți la studiul PwC au declarat că sunt foarte încrezători în perspectivele de creștere a veniturilor în următoarele 12 luni, un procent semnificativ mai mare decât cel de 27% înregistrat în anul 2020.

Deși încrederea globală este în creștere în această perioadă, există încă diferențe majore între diferitele industrii ale economiei globale, lucru care reflectă modul diferit în care comportamentul consumatorilor s-a schimbat în perioada care a trecut de la începutul pandemiei și până acum. Directorii generali din sectoare precum cel al tehnologiei sau telecomunicațiilor prezintă de aceea și cele mai mari nivele de încredere de 45% respectiv 43%.

Pe de altă parte, la polul opus se află directorii generali din industria transporturilor și logistică (29%) respectiv cei din industria ospitalității și agrementului (27%) care sunt cei mai pesimiști cu privire la capacitatea de a crește veniturile companiilor pe care le conduc în următoarele 12 luni.

Dacă teama de supra-reglementare a fost din 2014 și până anul trecut principala preocupare a conducătorilor de companii la nivel global, lucrurile s-au schimbat drastic în ultimele luni, și nu mai e deloc surprinzător faptul că pandemiile și crizele sanitare sunt acum în fruntea listei de amenințări la adresa perspectivelor de creștere. De asemenea, pandemia a mai contribuit la o nouă posibilă problemă, și anume cea a amenințărilor cibernetice, pe fondul accelerării digitalizării. Amenințările cibernetice au urcat astfel pe locul doi în topul preocupărilor, aproximativ 47% dintre respondenții studiului PwC menționând această problemă în prezent, comparativ cu doar 33% în 2020. Pe de altă parte, 49% dintre aceștia intenționează să crească bugetele destinate digitalizării cu cel puțin zece procente în perioada imediat următoare.